Flatanger, jeskyně Hansehelleren – Adam Ondra

04.12.2017 Zpět



Adam Ondra po více než ročních přípravách, tréninku a snažení pokořil jako první lezec na světě cestu s obtížností 9C. Sám Ondra byl natolik dojat tím, co se mu povedlo, že si na vrcholu cesty nebyl schopen ani pořádně zakřičet radostí. Posunutím hranice sportovního lezení si nejen splnil svůj sen, ale také řekl o nominaci na nejlepší letošní sportovní výkon a s tím související účast v anketě o nejlepšího sportovce ČR.

Žulová katedrála jedné z největších jeskyň v Norsku - Hansehelleren - se jako mohutná obří ústa otevírá směrem k moři. Obtížnost lezecké cesty je dána nejen délkou (téměř 800 metrů), ale především obrovským převisem. Je to jako byste lezli po stropě, překonání zemské přitažlivosti v takovém podvěsu je nesmírně náročné.

Do ráje skalního lezení nacházejícího se přibližně 200 kilometrů severně od Trondheimu se nejlépe dostanete odbočením ze silnice č.17 u obce Sjøåsen a pobřežím fjordu Løgnin jet až k pobřeží Atlantiku. Kraj Flatanger zahrnuje nejen část pevniny, ale i téměř 1.400 ostrovů a ostrůvků rozesetých podél divokého pobřeží norské části Atlantického oceánu. Cestovatele jistě uchvátí i maják Ellingråsa (ostrov Bjørøya) a maják Villa (stejnojmenný ostrov Villa).

Celá oblast je nejen středobodem lezců z Norska a celé Skandinávie, ale také místem pro dobrodruhy hledající nedotčenou přírodu skalnatého pobřeží a ostrovního království. Ideální zastávka pro individuální itineráře cest do Norska navrhované naší cestovkou.

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.