Schody k oblačným výšinám

23.10.2022 Zpět



Schody do nebe v Norsku

Objevte unikátní trekové stezky po kamenných nebo dřevěných schodech, po kterých se můžete projít v horách a pobřežních oblastech po celém Norsku. Odměnou vám budou dechberoucí výhledy – i když se při cestě nahoru pravděpodobně také několikrát zadýcháte.

Schody na těchto cestách byly vybudovány nejen pro snadnější a bezpečnější chůzi, ale zároveň chrání zranitelnou přírodu, kterou si Norové tak považují. Cestou vzhůru se zastavte se, užijte si výhled, pořiďte unikátní fotku a pak zdárně pokračujte k cíli.
 

1. Flørli
Schody Flørli začínají téměř od hladiny Lysefjordu a jsou co do počtu schodů nejpočetnějším dřevěným schodištěm na světě. Jeho 4.444 schodů vás zavede až k jezeru Ternevatnet ve výšce 740 metrů nad mořem. Ideální je přibližně 4-hodinová okružní trasa, kterou se lze přes Rallarstein a údolím Flørli vrátit po staré cestě námořníků zpět k pobřeží Lysefjordu. Pro sportovně zdatné se nabízí i varianta přechodu až na Kjerag – známý kamenný obelisk zaklíněný nad Lysefjordem.
Stoupání po schodech Flørlitrappene vám zpříjemní řada vyhlídek na jednu z ikon Norska – skalní útes Preikestolen (Kazatelna).
Do malého přístavu Flørli na jižní straně fjordu se dostanete jedině lodí - vyplouvají buď ze Stavangeru nebo z obce Forsand.


2. Midsundtrappene
Na ostrově Otrøya ležícím v Atlantiku západně od Molde se nachází nejdelší stezka po kamenných schodech v Norsku. V roce 2017 byla vybudována s pomocí Šerpů z Nepálu a od pobřeží Grunnefjordu vede na vrchol Rørsethorneet (659 m.n.m) s panoramatickou vyhlídkou na moře a celé souostroví. Na ostrově, kam se lze dostat pouze trajektem z Molde, se nachází celá řada dalších úžasných túr, jejichž části vedou také po kamenných schodech. Například Digergubben nebo Bløkallen, případně cesta na vrchol Akslahornet, která je dokonce osazena kovovými stupy a krátkou ferratou.
Budete-li se pohybovat v této oblasti, pak se projeďte po dalším turistickém magnetu – Atlantské cestě. Mosty na této atraktivní komunikace spojují řadu ostrovů a ostrůvků. Atlantská cesta byla dokončena v roce 1989 a při lidovém hlasování byla vyhlášena stavbou Norska 20. století.

 

3. Helgelandstrappa

Helgelandstrappa v Mosjøen se můžete projít po kamenných schodech s největším převýšením v severním Norsku. Jeho 3000 schodů vás zavede na 818 metrů vysoký vrchol Stortuva v pohoří Øyfjellet v kraji Helgeland. Túra začíná na levém břehu lososí řeky Vefsna ústící do stejnojmenného fjordu -  Vesfnafjord. Norská královna Sonja přijela v roce 2019 osobně otevřít tuto úchvatnou atrakci. Cestu zpět si můžete zpestřit adrenalinovým zážitkem – jízdou nejdelší zip-line dráhou v severní části Norska, kterou se dostanete na opačný břeh řeky Vefsna.
A pro ty, kterým by jízda na zip-line byla málo, je připravena Mosjøen via ferrata.

 

4. Prestholtstien

Pohoří národního parku Hallingskarvet se nad horským městečkem Geilo tyčí jako obří zkamenělé vlny na okraji nejrozsáhlejší náhorní plošiny v Evropě – Hardangervidda. Na vrchol Skarvsenden v nadmořské výšce přes 1.700 metrů se vydejte od typické norské horské farmy Prestholtsetra. Po okružním, přibližně šest kilometrů dlouhém, treku ochutnejte lokální produkty přímo z farmy. Pozor – vzhledem k nadmořské výšce zde zbytky sněhových polí zůstávají až do začátku července.

 

5. Oppstemten

Bergen je nazýván městem sedmi vrcholů (i když je jich ve skutečnosti devět – ale to je jiný příběh). Nejvyšším bodem v okolí Bergenu je hora Ulriken (643 m.n.m), na jejíž vrchol vede kromě gondolové lanovky i pěší varianta – 1.300 kamenných schodů s převýšením 290 metrů. Z vrcholu Ulriken je nádherný výhled na Bergen, přístav a druhé největší město Norska, bývalé sídlo norských králů a vstupní brána k nejnavštěvovanějším norským fjordům.

 

6. Vegatrappa

Souostroví Vega, které je na seznamu UNESCO, se mimo jiné pyšní krásným dřevěném schodištěm postaveným místní komunitou na hlavním ostrově Vega. Po téměř 2.000 schodech a převýšení 450 metrů si můžete vydechnout na vrcholu hory Ravnfloget, odkud je panoramatický výhled na moře. Souostroví Vega je známé pro hnízdiště ptáků (především kajky) a vyhlášenou lokalitou pro letní cyklistiku a plavbu mořskými kajaky mezi jednotlivými ostrovy.

 

7. Storstein

Největší město na planetě za polárním kruhem a zároveň nejrozsáhlejší norský přístav – Tromsø – nabízí kromě nejsevernější univerzity, nejsevernější botanické zahrady, nejsevernějšího pivovaru a dalších severních "nej" také úžasný trek na kopec Strostein (421 m.n.m.). Vrchol je zároveň horní stanicí lanovky Fjellheisen. Vyhlídkový bod je vyhledávaný nejen v létě, ale i k zimnímu pozorování Polární záře. Ne nadarmo je Tromsø nazýváno "hlavním městem polární záře".

 

8. Reinebringen

Lofoty jsou považovány za nejkrásnější souostroví severní polokoule. Na vrcholy zdejších skalnatých štítů najdete řadu túr, které jsou usnadněny vybudovanými kamennými schody. Zmiňme dva skutečné trekové klenoty souostoví Lofoty. Túru na vrchol Reinebringen zakončenou úchvatnými a dechberoucími výhledy na vrcholy vystupující z okolního moře a túru ke kamenné bráně Djevelporten nad přístavem Svolvær. Nevynechejte další atrakci ostrovů Lofoty - safari mořských orlů majestátně se vznášejích nad Troll fjordem.

 

9. Ruiplassen

Z přístaviště a městečka Dalen, které je poslední zastávkou výletních lodí plujících po světoznámé technické raritě Telemark kanálu můžete vystoupat po strmém kamenném schodišti o délce 810 schodů na starou farmu vysoko nad jezerem. Trasa v pohoří Telemark je opředena bájným příběhem o dvou sestrách, které během svého života pouze jednou opustili Telemark – vydaly se navštívit krále v Oslo.

 

10. Munketrappen

Takzvané „schody mnichů“ jsou nejstaršími kamennými schody v Norsku. Těchto 616 schodů v Hardangeru vytvořili angličtí cisterciáčtí mniši na začátku 13. století, aby zlepšili cestu mezi fjordem a horskou plošinou Hardangervidda. Mniši byli také průkopníky výroby ovoce a výroby moštu, které dodnes charakterizují idylickou vesnici Lofthus. Schody jsou součástí panoramatické turistické stezky Královny Sonji. Po túře vás čeká posezení na břehu fjordu u osvěžujícího nápoje. Skvělý lokální cider – vyráběný v místních farmách z ovoce zrajícího na březích Sørfjordu.

Autor článku: Martin Pišťák

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.