Rozzlobený chlapeček ve Vigeland parku

12.04.2021 Zpět



Radnice v Oslo, která park a sochy vlastní, uvedla, že incident v současné době intenzivně vyšetřuje. Není to poprvé, co tuto kulturní památku někdo poškodil, a v roce 2005 byly kolem sochy Sinnataggenu zřízeny bezpečnostní kamery. Město uvedlo, že chce, aby si lidé mohli umění užít zblízka, a doufá, že před sochou nebudou muset vytvářet překážky.

Gustav Vigeland, který kromě sochy Rozzlobeného chlapečka (někdy též Vzpurný nebo Plačící chlapeček) vytvořil 200 skulptur instalovaných ve Vigeland parku (někdy též Frogner park) patří mezi světoznámé norské umělce. Podílel se na rekonstrukčních pracech na katedrále Nidaros v Trondheimu a je autorem medaile spojené s udělením Nobelovy cenu za mír. Dalším obdivovaným dílem Gustava Vigelanda je, v parku taktéž umístěný, 18 metrů vysoký obelisk - Monolith - vysochaný z jednoho kusu žulového bloku. Na obelisku je vyobrazeno 121 postav, které mají vyjadřovat lidskou spirituální touhu po duševnu. Vysochání tohoto Monolithu trvalo Vigelandovi plných 14 let.

Zajímavostí je skutečnost, že kromě originální sochy Rozzlobeného chlapečka bylo v roce 1911 odlito také 10 miniatur tohoto díla. V roce 2017 se jedna z těchto miniatur prodala na umělecké aukci za 1,6 milionu norských korun.

Procházka ve Vigeland parku patří k tradičním zastávkám při návštěvě Oslo. Ačkoli Vigeland park není přímo v centru Oslo, je lehce přístupný buď tramvají nebo metrem, pro sportovně zdatnější je to asi 45 minut pěší chůze od Královského paláce. Rozhodně doporučujeme zařadit tuto světovou atrakci do vašeho programu dovolené v Norsku.

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.