Aktuální podmínky pro cestování do Norska - COVID-19

21.01.2022 Zpět



Aktuální podmínky a informace pro cestování a vstup do Norska - COVID-19

25.9.2021:  Omezení vstupu do Norska jsou postupně odstraňována!!!
Zdroj: www.regjeringen.no (oficiální web norské vlády)

Od soboty 25. září 16:00 mohou dle rozhodnutí norské vlády a Národního ústavu pro veřejné zdraví (NIPH) vstoupit do Norska vstoupit všichni občané EHP/Schengen. Totéž platí pro lidi žijící ve Velké Británii a Švýcarsku.

První fáze postupného rušení omezení vstupu začne v sobotu 25. září v 16:00, další fáze je naplánována do druhé poloviny října.

Vstup

  • Vstupní omezení, tj. Omezení, kdo smí vstoupit do Norska, budou zrušena pro země EHP / Schengen. To znamená, že do Norska mohou vstoupit občané EHP, osoby z jiných zemí s bydlištěm v oblasti EHP a osoby s bydlištěm ve Spojeném království a Švýcarsku.
  • V současné době bude povolen vstup nad 35 schválených hraničních přechodů pro ty, kteří nemají zvláštní výjimky. Uzavřené hraniční přechody budou znovu otevřeny.
  • Policie bude upřednostňovat hraniční kontrolu cestujících z oblastí s vysokým infekčním tlakem. Kontrola cestujících z oblastí s nízkým infekčním tlakem je snížena, ale budou prováděny pouze náhodné kontroly.

Karanténa a testování

  • Cestujícím z oranžových oblastí nemusí do vstupní karantény. Vstupní karanténa se vztahuje pouze na cestující z červených, tmavě červených, purpurových a šedých zemí (další třetí země).
  • Děti mladší 18 nemusí absolvovat vstupní karanténu. Povinnost testovat na hranici je zachována pro děti, které pocházejí z oblasti s karanténní povinností. Kromě toho se doporučuje testování po třech dnech.
  • Dospělí cestovatelé z karanténních oblastí mohou ukončit vstupní karanténu negativním testem PCR provedeným nejdříve tři dny po příjezdu. Zrušena povinnost PCR testu sedm dní po příjezdu.
  • „Karanténní hotely“ jsou zrušeny.
  • Všichni cestující plně očkovaní (s platným dokladem) jsou osvobozeni od karantény a testování.

21.8.2021: Německo se od 23.8. dostává na seznam oranžových zemí! To pro turisty, kteří nejsou neočkováni znamená omezení pro cesty vlastními auty trajekty z Německa do Dánska, do Švédska i do Norska. Stávající pravidla neumožňují pro tranzit přes "oranžovou zemi" použít trajekt (který je považován za veřejnou dopravu). Pro naočkované toto pravidlo neplatí a tudíž mohou k tranzitu do Skandinávie i nadále použít i "nezelenou zemi". Počet nemocných Covidem roste i v Norsku - to se odrazí i na skutečnosti, že všechny regiony v Norsku "zoranžoví", některé i "zčervenají" - pro turisty z ČR cestující do Norska to však nemá žádný dopad.

25.7.2021: Naše zkušenosti s leteckou dopravou klientů do Norska se dají shrnout asi takto - naočkovaní, kteří předloží evropský Covid certifikát, cestují bez omezení. Některé letecké společnosti vyžadují při check-in i antigenní test. Nenaočkované čeká při příletu další test, který však hradí norská vláda, zdržení při odbavení max. hodinu. Potřebujete-li při návratu antigenní test (platí pro nenaočkované), pak testovací místo je přímo na letišti Oslo-Gardermoen, je vhodné si rezervovat termín - https://drdropin.no/en/book-an-appointment/

20.7.2021: Obecně se dá říct, že jak pro cesty letadlem, tak i pro dopravu po zemi je velkou výhodou být naočkován.

30.6.2021: Díky našim přátelům, kteří dnes cestovali do Norska, máme potvrzeno, že prokážete-li se Covid pasem, je možné vstoupit na území Norska bez jakýchkoli omezení.

18.6.2021: HEURÉKA - Norsko se otvírá pro turisty! Nejpozději od 5.7.2021 bude pro občany ČR možné cestovat do Norska! Od 24.6.2021 bude Norsko uznávat Covid-certifikát z EU! Od tohoto data bude umožněn vstup do Norska pro plně očkované (obě dávky + minimálně 1 týden). Vstup bez nutnosti karantény je povolen i pro všechny turisty ze "zelených zemí", v případě ČR se tento stav očekává nejpozději od 5.7.2021. Pro vstup nenaočkovaných stále platí povinnost vyplnit formulář .

24.5.2021: Od čtvrtka 27.5.2021 dochází v Norsku k dalšímu kroku uvolňování COVID restrikcí. Norsko se tak posouvá na novou úrověň svého čtyřstupňového plánu. Je možné pořádat venkovní akce pro 200 osob, alkohol se může v restauracích podávat až do půlnoci, rozšiřuje se výuka na školách a univerzitách, otevřená jsou nákupní centra a farmářské trhy.
"Vidíme, že míra infekce je stabilní a že hospitalizace klesá. Očkování probíhá podle plánu. Je proto ospravedlnitelné pokračovat v znovuotevření Norska, “uvedla ministerská předsedkyně Erna Solberg na pravidelné tiskové konferenci vlády. "Jsem dnes velmi šťastná, že vidíme začátek konce pandemie," dodala Solberg.

16.5.2021: Páteční čísla COVID 19 v Norsku opět klesla. Aktuálně je v Oslo je sedmidenní průměr pod hranicí 100 případů, přesně 91 nemocných pandemií Covid 19. Číslo R kleslo pod 0,7, jednotlivé parametry se zlepšují, nákaza je na ústupu.

12.5.2021: Podle oficiálního vyjádření představitelů Norského Institutu Veřejného Zdraví budou všichni Norové proočkování oběma dávkami vakcíny proti COVID 19 do konce prázdnin a to i v případě, že z látek pro očkování budou vyloučeny AstraZeneca a Johnson&Johnson a používat se budou pouze preparáty Pfizer a Moderna. 

27.4.2021: Od platí 29. 1. 2021 (a platí i k datu uvedení článku 27.4.2021) zákaz vstup do země cizincům bez trvalého bydliště na území Norska. Na území Norska mohou vstupovat pouze osoby, které v zemi trvale žijí (resp. jsou registrovány v norské evidenci obyvatel a mají přiděleno norské osobní číslo - Fødselsnummer). Osoby, které mají ze zákazu výjimku (viz níže), jsou povinny se prokázat na hranicích negativním testem na covid-19, ne starším než 24h. Dále jsou tyto osoby povinny se na hranici prokázat potvrzením o provedení registrace před příjezdem do země a přímo na hranici podstoupit bezplatný test na Covid-19. Poté se podrobí povinné desetidenní karanténě.
Ze zákazu vstupu na území Norska mají výjimku osoby (cizinci), které (a) zajišťují kritické celospolečenské funkce, (b) jsou řidiči zajišťující mezinárodní přepravu osob či zboží, (c) jsou občany Švédska či Finska, kteří jsou zaměstnání v norských zdravotních zařízeních, (d) vykonávají své právo návštěvy dítěte (např. po rozvodu), (e) mají speciálními důvody pro pobyt v zemi (jako např. péče o nemocnou osobu či výchova dítěte), (f) přijíždějí za účelem návštěvy blízkých rodinných příslušníků žijících dlouhodobě v Norsku (mezi blízké příslušníky nejsou zařazeni prarodiče, dospělé děti, jejich rodiče, přítel/přítelkyně), (g) tranzitují přes norská letiště či (h) jsou zahraničními novináři nebo tvoří posádku norských lodí či letadel.

Občané Norska a výše uvedené osoby mající výjimku ze zákazu vstupu do země musí při příjezdu předložit negativní test SARS-CoV-2 ne starší než 24h. V případě, že cestující přijíždí ze země s vysokým rizikem nákazy (tzv. červené země, aktuálně i z České republiky), je povinen na hranici absolvovat rychlotest SARS-CoV-2 a nastoupit 10ti denní karanténu v tzv. karanténních hotelech. Délku karantény lze zkrátit z 10 na 7 dní, pokud bude osoba v mezidobí 2x negativně testována.

Pro udělení výjimky z karantény v Norsku lze využít pouze v Norsku vydané potvrzení o prodělání Covid-19.

V případě očekávaných změn těchto striktních opatření budeme aktualizovat tento článek a podrobně vás informovat o aktuálních podmínkách pro cesty do Norska.

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.