Cestování do Norska individuálně nebo s cestovkou?

21.07.2019 Zpět



Pokud se rozmýšlíte, zda se vydat do Norska "na vlastní pěst" nebo s cestovkou (ať už v rámci zájezdu nebo profesionálně připraveného itineráře pro individuální cestu), tak vězte, že každá z těchto variant má své plusy a mínusy. Rozhodnutí je pak ovlivněno tím, co preferujete a co je pro vás důležitější – cena, pohodlí, čas nebo zkušenosti informace těch, kteří v Norsku tráví každoročně a pravidelně několik měsíců.

Cesta do Norska je dlouhá

Čas jsou peníze, jak praví známé heslo. Pojedete-li do Norska vlastním vozem, pak si ve srovnání s variantou letadlo přičtěte plus jeden a půl dne pro cestu tam a jeden a půl dne na cestu zpět, tedy celkem tři dny navíc (pravděpodobně z počtu dní vaší dovolené). Koupíte-li si letenky s dostatečným časovým předstihem, pak finanční rozdíl mezi variantou auto (náklady na pohonné hmoty, poplatky za dálnice a mosty, plavební lístek na trajekt, případný nocleh jinak než v autě na nočním parkovišti či benzínce) a variantou letadlo, je víceméně zanedbatelný. S tím, že jednu cestu Praha-Oslo absolvujete letadlem za dvě hodiny, zatímco při cestě autem strávíte jeden a půl dne (vzdálenost Praha-Oslo cca 1.500 kilometrů nebo varianty jiných trajektů - viz konkrétní možnosti cest do Norska autem). Stejná situace nastane i když zvolíte jako vstupní bránu do Norska nikoli hlavní město Oslo, ale například přístav Kristiansand. Tak jak tak jste teprve na začátku vaší cesty. Čeká vás putování v Norsku a velké vzdálenosti mezi jednotlivými norskými turistickými atrakcemi.

Doprava v Norsku

V případě letecké dopravy si budete muset v Norsku pronajmout auto z místní půjčovny automobilů. V tu chvíli se z pohledu financí situace se přikloní ve prospěch varianty individuální cesty do Norska vlastním autem. Ceny pronájmů vozidel v půjčovnách aut jsou vyšší než v ČR. Jsou stanoveny podle velikosti auta, počtu dnů, počtu řidičů a kilometráže. Vzhledem k velkým vzdálenostem v Norsku je rozumnější při rezervaci auta zadat kilometráž „unlimited“. Samotné půjčení auta je snadné – společnosti SIXT, Hertz nebo Europcar fungují spolehlivě, předkládat budete český řidičský průkaz a vaši bankovní platební kartu (některé půjčovny vyžadují kreditní, nestačí klasická debetní). Pojedete-li do Norska individuálně vlastním vozem, pak si nezapomeňte auto zaregistrovat pro placení mýtného na norských dálnicích, klíčových silnicích a tunelech (článek o registraci mýtného v Norsku). Varianta do Norska vlastním vozem se obecně vyplatí v okamžiku, kdy hodláte na své dovolené v Norsku strávit 14 dní a více.

Aktuální informace jsou cenné

Je nepochybné, že pokud vám program individuální cesty připraví znalci místních poměrů, tak ušetříte spoustu času a v konečném důsledku i peníze. Na internetu se sice můžete i sami dopátrat k řadě informací o cestování do Norska, problémem však je, že jsou často nepřesné, neaktuální a mnohdy i protichůdné. Norsko (stejně jako i další země) se vyvíjí velmi dynamicky, informace z předchozích let rychle zastarávají a často už dávno nemusí platit. Zvlášť v době post-koronavirové je řada informací jinak než tomu bylo dříve.

Využijete-li pro individuální cestu do Norska službu profesionálů pak by vám, kromě zajištění letenek nebo trajektových lístků, měli navrhnout vhodné a pohodlné ubytování, detailní itinerář ušitý na míru podle vašich představ (např. o fyzické náročnosti túr a treků), zážitkové atrakce (cyklotrasy, rafting, vyhlídkové plavby, velrybí safari, túry přes ledovec se zkušeným guidem, plavbu sea kajaky, atd.). Měli by vám také poskytnout on-line službu na telefon v průběhu vaší cesty pro případ flexibilní úpravy itineráře v okamžiku změny počasí nebo jakýchkoli nesnází.

Objevování objeveného

Norsko patří z cestovatelského hlediska spíše k náročnějším destinacím a pokud budete cestovat samostatně, tak k lokalitám vyžadujícím určitou cestovatelskou zkušeností. Norsko například není členem EU, řada věcí je od těch, které známe ze střední Evropy odlišných, vzdálenosti jsou enormní. Klasičtí knižní průvodci nebo internetová doporučení vás zavedou na místa, která jsou sice populární, ale především v letní sezóně přeplněná turisty. Pokud se považujete za zdatné cestovatele, pak lze určitě dovolenou v Norsku zvládnout samostatně. Chcete-li se ovšem vyhnout zbytečnému „objevování objeveného“, pak dává smysl obrátit se na ty, kteří se ve Skandinávii vyznají, zvládají různé lokální „vychytávky“ a dají vám tipy na pěkná místa bez davů dalších cestovatelů. Rádi vám v tomto ohledu pomůžeme nachystat plán/itinerář cesty s programem, konkrétním ubytováním a návrhem zážitkových aktivit. Mimo poznávacích zájezdů se specializujeme i na individuální dovolené v Norsku, které připravujeme klientům „na míru“.

 

1663833159-na-web-IMG-1356

LOFOTY - LETNÍ SLUNOVRAT ZA POLÁRNÍM KRUHEM


Nejkrásnější ostrovy severní polokoule. Zelené souostroví s unikátní přírodou severně od polárního kruhu. V létě zde stoupají teploty díky Golfskému proudu přes 20°C. Fenomén nezapadajícího Půlnočního Slunce.
K zážitkům patří plavba motorovým člunem do mořského kaňonu, atmosféra Vikingů, pláže s bílým pískem na pobřeží Atlantického oceánu, kouzelné rybářské vesničky (UNESCO) a úžasné vyhlídkové vrcholy.
Lokální gastronomie - ryby a další speciality.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.