Jak do Norska autem/obytňákem, jak vybrat trajekt

24.02.2022 Zpět



Ze střední Evropy si pro individuální cestu do Norska autem můžete vybrat z řady možností. Pro všechny bude platit, že je to cesta poměrně zdlouhavá a víceméně nudná. A i když se říká, že "cesta je cíl", v případě německých, ani švédských nebo dánských dálnic to neplatí - nenabízí nic cestovatelsky zajímavého. Výjimkou může být snad jen zastávka v Kodani. Pokud budete cestovat s dětmi, pak někteří cestovatelé volí zastávku v Legolandu (Billund - Dánsko). Cestovat do Norska autem z ČR doporučuji pouze v případech, pokud plánujete delší dovolenou (dva týdny a více), protože už samotná cesta do Norska a zpět vám ukrojí z dovolené hodně času i energie. Pochopitelně pro ty, kteří na výpravu do Norska vyráží obytným autem allias "bydlíkem" či karavanem je cesta po silnici jedinou možnou alternativou. Pokud však plánujte kratší dovolenou, rozhodně využijte pohodlnější leteckou dopravu (let Praha-Oslo trvá 2 hodiny, případně Vídeň-Oslo nebo Krakow-Oslo trvá také v řádu jednotek hodin).

Budete-li potřebovat poradit celkově s plánem cesty, itinerářem, doporučeními s výběrem pěších nebo cyklo tras tipy na jednotlivé zážitkové atrakce a ubytováním, neváhejte se na nás obrátit. Nabízíme i organizaci individuálních cest do Norska "na míru", včetně detalního plánu trasy, užitečného itineráře a všech potřebných informací, které budete na své dovolené v Norsku potřebovat.

Pro ty, kteří zvolí variantu dopravy autem představím několik nejobvyklejších variant, jak se dostat z evropské pevniny přes moře na skandinávský poloostrov. Trajektová spojení zabezpečují společnosti Scandlines, Color Line, Fjordline, Stena Line, DFDS, Polferries, FRS Baltic a TT Line. Variant je hodně a rádi vám poradíme s jejich výběrem ladícím ke konkrétnímu itineráři cesty. Při výběru varianty je důležité zohlednit, kterou část Norska se chystáte navštívit.

Var. 1. trajekt Sassnitz (Německo) - Ystad (Švédsko)

Praha – Sassnitz (Německo): 665 km. Trajekt: Sassnitz – Ystad (Švédsko), doba na trajektu cca 2,5 hodiny, Ystad – Oslo: 628 km. Tato varianta vede sice přes kratší trajekt oproti var. 2 , ale zahrnuje delší cestu autem asi o 100 km. Velkou výhodou je rychlost plavby moderním katamaránem! Varianta vhodná pro ty, kteří plánují projet Švédskem na sever až za Polární kruh a užít si krásy souostroví Lofoty nebo ostrova Senja.

Var. 2. trajekt Rostock (Německo) - Trelleborg (Švédsko)

Praha – Rostock (Německo): 574 km. Trajekt: Rostock – Trelleborg (Švédsko), doba na trajektu cca 5,5 hodiny. Tato trasa je vhodná pokud si chcete během plavby na moři odpočinout od řízení. Trajektová společnost nabízí i kajuty, kde můžete se můžete vyspat nebo relaxovat a být tak připraveni na další kilometry na cestu Švédskem do Norska. 

Var. 3. trajekt Rostock (Německo) -  Gedser (Dánsko)

Praha - Rostock (Německo): 574 km. Trajekt: Rostock – Gedser (Dánsko), časově je plavba na trajektu kratší, ale po zemi dlouhá cesta, do nákladů je třeba započíst i mýtné za Øresundský most Kodaň – Malmö nebo alternativně velmi krátký trajekt Helsingør – Helsingborg. Oba poplatky (jak za most tak i za krátký trajekt započítavají trajektové společnosti už do ceny za trajekt  Rostock – Gedser.

Var. 4. trajekt Gdaňsk (Polsko) - Nynäshamn (Švédsko)

Praha - Gdaňsk (Polsko): 755 km. Trajekt Gdaňsk - Nynäshamn (Švédsko), časově delší trajekt (18 hodin, plavba přes noc), který má výhodu pro všechny cestovatele mířící na sever Skandinávie za polární kruh, tedy do Laponska, na Lofoty a Vesterály nebo na Nordkapp.

Var. 5. trajekt Puttgarden (Německo) - Rødby (Dánsko)

Praha – Puttgarden (Německo): 742 km. Trajekt: Puttgarden – Rødby (Dánsko), trajekt trvá méně než jednu hodinu, ale po zemi cesta ještě delší než var. 3, do nákladů je třeba započíst i mýtné za Øresundský most Kodaň – Malmö (nebo alternativně trajekt Helsingør – Helsingborg).

Var. 6. "suchá noha" - bez trajektu

Z Prahy směr Hamburk, poté do Dánska do Kolding a dále přes dánské mosty: Storebæltsbroen a Øresundsbron. Tato trasa je opravdu velmi dlouhá (cca 1700 km), časově náročná a řidič/řidiči si zde neodpočinou –  finančně neušetříte, vůbec nedoporučuji.

Var. 7. trajekty z Hirtshals (Dánsko) - míříme na západní pobřeží Norska

V případě, že plánujete vyhnout se Oslo a míříte spíše ke Stavangeru (Preikestolen), na západní pobřeží Norska a pak dále na Bergen a na sever, pak je nejlepší jet trajektem: Hirtshals (Dánsko) – Kristiansand (Norsko), trajektem poplujete 3:15 hodiny. Z Hirthals (Dánsko) jsou pravidelně vypravovány také další přímé trajekty do Norska – směr Stavanger (plavba trvá 10:30 hodin) a Bergen (plavba trvá 16:30 hodin). Dalšími možnými cílovými stanicemi z Hirtshals jsou norská přístavní města Larvik (trajekt trvá 3:45) a Langesund.

Var. 8. trajektem až do Oslo

Pokud nechcete ty stovky kilometrů jet v autě, je možnost vypravit se delším trajektem například z Kiel (Německo) – Oslo (Norsko), plavba trajektem trvá 20 hodin nebo Kodaň (Dánsko) – Oslo (Norsko), plavit na trajektu se v tomto případě budete více než 18 hodin.

Jak to vychází cenově?

Ekonomiku individuální cesty na dovolenou do Norska nejvíc ovlivní, za kolik se vám podaří koupit trajekt. Mé doporučení je určitě rezervovat lodní lístky s co nejdelším předstihem. Zvlášť trajekty do Oslo, Bergenu a Stavangeru bývají v letní sezóně brzy vyprodané. Rozhodujícími parametry ovlivňující cenu jsou také rozměry vozidla, které budete přepravovat, především výšku uvádějte vždy vč. střešního boxu. Řešení odlišnosti skutečných rozměrů auta od nakoupené jízdenky přímo v přístavu je nepříjemné a může vaši cestu i výrazně zkomplikovat.
Rozhodně je vhodné také optimalizovat otevřenost možných termínů, hlavně u návratu z Norska.
U delších plaveb je nutné se také rozhodnout jakou kajutu si objednáte. V případě nočních trajektů, zda budete chtít ráno snídani.
Cestovat lze také s vašimi čtyřnohými přáteli (psi a kočky) - podmínky se u jednotlivých trajektových společností malinko liší.
Budete-li potřebovat poradit, ať už s variantami open-tickets, doplňkovými službami, přepravou bicyklů nebo zvířat, obraťte se na nás.
Var. 1. až 3. by měly vyjít přibližně stejně, pokud třeba nemáte nějakou extrémní spotřebu pohonných hmot. Výhodou var. 1. oproti var. 3. je cesta přes Rujánu (s možnou zastávkou), nevýhodou cesty přes Rujánu je zatím nedokončená dálnice před příjezdem do Sassnitz. Rostock je jen nicneříkající přístav na konci dálnice. Ani ostatní přístavy, ze kterých vyjíždějí trajekty do Norska, vás ničím zajímavým neohromí.
Volba správného trajektu na vaší cestě do Norska autem je důležitá.
Budete-li chtít vybrat tu nejlepší variantu právě pro vás, rádi vám poradíme.

Pro rychlou orientaci a představu ještě uvádíme kilometrové vzdálenosti jednotlivých míst pro cestu do Norska:

Praha – Sassnitz 665 km; Praha – Rostock 574 km; Praha – Puttgarden 742 km; Praha – Hirtshals 1.137 km, Praha - Gdaňsk 755 km
Trelleborg – Oslo 593 km
Gedser - Oslo 747 km
Rødby - Oslo 751 km
Trelleborg – Helsingborg 100 km
Helsingborg – Oslo 504 km
Kodaň – Helsingør 45 km
Kodaň – Helsingborg (přes most) 108 km
Gedser – Kodaň 154 km
Nynäshamn - Narvik 1.463 km
Nynäshamn - Nordkapp 1.790 km

1511554724-poznavacizajezdnorsko027-large

NEJVĚTŠÍ ATRAKCE NORSKA: ATLANTSKÁ CESTA, ÚŽASNÉ FJORDY, TROLÍ STEZKA


Poznávací zájezd, Norsko letecky v malé skupině cestovatelů. Relax a načerpání nové energie pro obdivovatele norské přírody.
Bouřlivé a energizující vodopády, národní parky, typické norské fjordy, včetně Geirangerfjordu (seznam UNESCO). Romantické putování pobřežím Atlantického oceánu, úchvatné pohledy z Trolí stezky, národní park Jotunheimen a vyhlídková plavba Oslofjordem.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.