Bergen - lanovkou na nejvyšší ze sedmi vrcholů

01.03.2022 Zpět



Po náročné modernizaci je možné se pohodlně vyvézt na vrchol Ulriken (643 m.n.m). Opět si můžete vychutnat nádherný výhled nejen na Bergen, ale i na ostatní okolní kopce.

Město na úpatí vrcholů

I když se ve všech průvodcích dočtete, že Bergen je městem na úpatí sedmi vrcholů, ve skutečnosti je vrcholů devět! Nejvyšším z nich je Ulriken, pak Fløyen, Løvstakken a Damsgårdsfjellet, další trochu menší vrcholky se jmenují Lyderhorn, Sandviksfjellet, Blåmanen, Rundemanen a Askøyfjellet. Za jistý nesoulad v počtech je zodpovědný osvícenec Holberg, který přisoudil Bergenu z „romantických důvodů“ vrcholů pouze sedm – sedm je magický počet a tak jich má Bergen pro větší slávu a atraktivitu “pouze” sedm.

Lanovka na Ulriken

Nově otevřená lanovka na vrchol Ulriken (znovu v provozu od 9. října 2021) je největší norskou gondolou. Lanovka má ve srovnání s tou původní trojnásobnou kapacitu a bude vozit návštěvníky po celý rok. Nové gondoly postavil a nainstaloval největší světový producent lanovek Doppelmayr Garaventa. Moderní technologie také odstraní velkou část nejistoty spojenou s přerušováním provozu ve chvílích nepříznivých větrných podmínkami.

Také restaurace SkySkraperen na vrcholu zdvojnásobila svou kapacitu. Rozšíří se také venkovní posezení. Pro turisty cestujícím do Norska je vrchol ideálním výchozím bodem pro výpravy například k jezeru Skomakarvatnet, úžasnou hřebenovkou lze spojit výstupy na další vrcholy pohoří Langelifjellet a Stangelifjellet.

Jak se dostat k lanovce

Ke spodní stanici lanovky se dostanete pohodlně během deseti minutové jízdy autobusem vyjíždějícím přímo od známého rybího trhu Torget v centru Bergenu. Kromě zahraničními turisty zatížené lanovky na vrchol Fløyen tak Bergen získal další zajímavou atrakci a určitě méně frekventovanou alternativu.

Bergen je cílem těchto našich zájezdů do Norska: Norskem po stopách Trollů a Poprvé do Norska: Bergen, Preikestolen, fjordy a vodopády

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.