Nejvyšší čas navštívit Preikestolen

01.08.2019 Zpět



Preikestolen (česky Kazatelna) je jedním z nejatraktivnějších lákadel turistů a cestovatelů z širého světa. Téměř každý, kdo plánuje dovolenou v Norsku má za cíl tento skalní útes, který nabízí unikátní vyhlídku a dechberoucí pohled z 600 metrů kolmo dolů.

Proč co nejdříve navštívit Preikestolen

Kdo toto místo již navštívil však ví, že uprostřed skály se nachází množství prasklin a trhlin. A ty se teď staly předmětem obav norských geologů. Poprvé za 23 let bylo změřeno, že největší trhlina, která má skoro půl metru se mírně rozšířila.

Norské úřady mají obavy hlavně kvůli zvýšené návštěvnosti Preikestolenu, která způsobuje erozi i okolních hornin, které mohou vytvářet tlakové vlny na útes. Důležitější je však bezpečí návštěvníků i místních obyvatel žijících v okolí Lysefjordu. V případě pádu skalního bloku by se ve fjordu vytvořila velká vodní vlna, která by vyvolala záplavy a ohrozila by námořní dopravu.

Geologové nyní uplatní více moderních metod pro pečlivé zkoumání skalního útvaru, jako je vyváření 3D modelu, instalace měřících šroubů na obou stranách pukliny a sledování jakéhokoliv rozšíření hlavní trhliny. Na základě stávajících měření v tuto chvíli ujišťují, že žádné velké nebezpečí nehrozí, ale je potřeba věnovat tomuto skalnímu útvaru pozornost.

Stará norská pověst praví, že skála se utrhne až ve chvíli, kdy na ní bude mít svatbu sedm bratrů se sedmi sestrami (nejspíše jiného rodu). Takže se není čeho obávat, jedině, kdybyste cestou nahoru potkali velký svatební průvod, pak se s ohledem na pověst vydejte raději nazpět.

Preikastolen jako jeden z divů přírody

Všem cestovatelům do Norska (ať už s cestovkou nebo individuálně bez cestovky) vřele doporučujeme se na Preikestolen podívat. Nyní, v době "pokoranavirové", bude i počet návštěvníků této atrakce jistě daleko menší než v dobách velké expanze především asijských turistů. Preikastolen je to opravdu jeden z divů přírody.

Každoročně pořádáme několik zájezdů do Norska, jejichž součásti je výstup na Preikestolen. Je to zážitek, na který nikdy nezapomenete. Až přijedete z dovolené domů budete vyprávět, jak jste stáli na okraji a pociťovali nadšení a současně strach z té velké a nádherné výšky, jak jste byli jako páni světa na vrcholu a pod vámi bylo všechno tak malé i velké zároveň.

Preikestolen můžete vidět také na Street View.

1663753670-Preikestolen

POPRVÉ DO NORSKA: IKONICKÝ PREIKESTOLEN, FJORDY, VODOPÁDY


Letecky do Norska s malou skupinou klientů. Skalní útes Preikestolen - úžasný výhled z ikony Norska. Nejlákavější místa Skandinávie - fjordy, jedinečné scenérie norské přírody a národních parků, impozantní vodopády, panoramata ledovce Folgefonna. Královský palác a Vigelandpark, plavba lodí k ostrůvkům Oslofjordu.
Překvapivě skvělá norská gastronomie: losí/sobí steaky, rybí speciality.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.