Norsko - zvyky a společenské normy, které vás mohou překvapit

17.03.2022 Zpět



Zvyky, společenské normy a kulturní prostředí Norska mohou být pro Středoevropana poněkud ošidné.
Zde je několik našich tipů, jak zapadnout a chovat se jako místní.

Přijměte norské stravovací návyky
Norsko není proslavené nějakou vzrušující a sofistikovanou kuchyní (například mražená pizza je v Norsku považována za základní součást stravy), ale to neznamená, že byste nad ní měli ohrnout nos. Neříkáme, že musíte každý den jíst Smalahove (celá pečená jehněčí hlava), ale existuje spousta návyků, do kterých byste se měli dostat. TacoFredag (taco pátek) je možná jeden z nejjednodušších a nejchutnějších návyků, do kterého se můžete pustit. Nepoužívejte však taco lupínky. Aby to byl správně norský zážitek, budete potřebovat tortilly. Může to znít jako paradox, ale pozvání ze strany vašich přátel na mexické jídlo, je skutečně projev norské vstřícnosti. Pokud vás neláká představa mexického jídla v Norsku, doporučujeme místo toho brunch. Norský brunch se bude sestávat z natvrdo uvařených vajec, sýrů, uzeného masa a ryb podávaných na sendvičích s nějakým dresinkem. Tyto dresinky se všechny nazývají pålegg. Pokud chcete zahájit bouřlivou debatu, zeptejte se během svého zájezdu do Norska svých spolustolovníků, jaký dresink je ten nejlepší.

Vyzkoušejte zimní sporty
Norové si moc nepopovídají, ale jedna z prvních otázek pro každého zahraničního turistu bude, jaké zimní sporty provozuje. Podle názoru Norů byste měli vyzkoušet nějakou formu lyžování - běžecké, alpské, backcountry nebo dokonce kolečkové lyžování v létě. I kdyby vaše lyžařské schopnosti nebyly na vysoké úrovni, měli byste to alespoň zkusit. Velikonoce a Vánoce jsou z pohledu počasí ideálním obdobím pro běžkařské výlety, a právě v těchto termínech najdete Nory nejveselejší.

Naučte se milovat nádheru norské přírody
Jakmile v Norsku roztaje sníh, budete mít spoustu příležitostí k táboření, turistice a rybaření. I v nejhustěji zaplněných oblastech Osla a Bergenu vás dělí pouhých 30 minut od vynikajících turistických stezek, kempů a dechberoucí přírody. Budete se také muset naučit milovat pobyt venku, i kdyby vám aktuální norské počasí nepřálo. Pro Norsko se dá tato mentalita shrnout do rčení: Ut på tur aldri sur (na výletě, nikdy ne kyselé).

Dodržujte vzájemné odstupy při čekání ve frontách
Pokud jste v zemi jen krátce, pravděpodobně si myslíte, že fronty, které vidíte na autobusových zastávkách, jsou kvůli sociálnímu distancování. Pravdou je, že Norové se po celou dobu pandemie COVID sociálně distancovali. Norsko je z velké části organizovanou, efektivní a zdvořilou společností. To platí i pro čekání ve frontě. Měli byste alespoň pár metrů nechat mezi sebou a dalším člověkem ve frontě, i když budou zrušena opatření ohledně Covid-19.

Vyhoďte hotovost (možná i kartu) a přijměte bezkontaktní platby
Norsko bylo v popředí skandinávských a evropských zemí při zavádění bezkontaktních plateb. Ve Skandinávii stále více lidí dokonce upouští od debetních a kreditních karet a místo toho používá mobilní platební aplikace. Mnoho obchodů a restaurací, zejména ve větších městech, vám dnes umožní platit za věci pomocí aplikace Vipps. Pokud trávíte v Norsku delší dobu, jistě zaregistrujete, že tuto mobilní platební aplikace zde používá drtivá většina lidí. Skvělým příkladem, kdy se budete cítit jako místní, je rozdělení účtu v restauraci pomocí Vipps. Namísto provádění individuálních plateb kartou navrhněte, aby účet převzala jedna osoba, a každý pošle svůj podíl přes Vipps. Přečtěte si další rady a informace.

Vyvarujte se povídání (tlachání)
Tenhle zvyk bude vítán především introverty. V Norsku je povídání mnohem méně obvyklé a místní obyvatelé mohou být z větší části o něco zdrženlivější vůči lidem, se kterými nejsou obeznámeni nebo s nimiž nejsou (zatím) přátelští. Na zájezdu do Norska si určitě všimnete, že Norové na vás budou mluvit z větší vzdálenosti, než je obvyklé, takže si to neberte osobně, pokud Nor udělá během konverzace krok zpět.

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.