Norské stavby a architektura

05.12.2017 Zpět



Pokud už si někdo spojí Norsko i s architekturou, pak většina lidí uvede stavby moderní architektury jakou je například budova Opery v Oslo. Víceméně ukrytým tajemstvím zůstává, že na dovolenou v Norsku stojí za to zajet i kvůli svébytné architektuře jeho dávných časů. Vypadá to, že Norsko historickou architekturou neoplývá, ovšem to, co jako památka na první pohled nevypadá, může být zajímavým svědkem důmyslnosti a dovednosti předků. Vzhledem k tomu, že v Norsku se odedávna staví z nejdostupnějších stavebních hmot – hlavně ze dřeva – vzalo už za své mnoho staveb. Války, požáry a ničivá bombardování vykonaly své zkázonosné dílo.

Moderní architektura však tvoří nové stavby. Příkladem budiž třeba Atlantská cesta nebo pozorovatelna pižmoňů v národním parku Dovrefjell, budova muzea ropného průmyslu ve Stavangeru.

Také jste si na svých cestách během dovolené v Norsku kladli otázku proč je většina domů natřena červenou barvou? Zatímco dnes hrají domy v Norsku barevnými a pestrými barvami, v minulosti existovaly jen tři barvy – okrová žlutá, červená a bílá. Červená byla nejobyčejnější  a proto nejlevnější, vyráběla se z odpadní suroviny měděných dolů, do které se přimíchával rybí olej a krev ze zvířat. Tato barva má vynikající konzervační a ochranné účinky. Také žlutá se vyráběla z rybího oleje. Zato bílá barva byla pořádně drahá a jen někteří si ji mohli dovolit. Barva ukazovala vaše postavení ve společnosti a vypovídala o vašem bohatství. U některých domů můžete spatřit paradox, kdy zadní strany stavení byla často natírána červenou – levnější barvou a na přední stranu směřující k okolo plujícím lodím (v době, kdy moře bylo hlavní dopravní tepnou) byla použita barva bílá.

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.