Geiranger

07.05.2020 Zpět



Geiranger je považován za nejkrásnější norský fjord. Však je také zapsán (společně s Nærøyfjordem) na seznamu světového dědictví UNESCO. Patří mezi nejnavštěvovanější cestovatelské cíle v Norsku a začíná těsně pod soutokem peřejí říček Vesterå, Grinddal a Marå valících se do moře ze skalisek nad fjordem. Přestože v nejširším místě je z jednoho břehu na protilehlý pouze jeden a půl kilometru, po vodě je to na otevřené moře k břehům Atlantického oceánu přes 110 kilometrů. 

Rady na cestu do Norska - jak se dostat ke Geirangeru?

Ze severu: přes další skvost norských atrakcí - Trolí stezku a dále pak trajektem přes Norddalsfjord. Cestou vás uchvátí jak vodopád Stigfossen, procházka na vyhlídku nad Trolí stezkou nebo zastávka u kaňonu Gudbrandsjuvet. Pokud se tady budete pohybovat v druhé polovině července, pak si jistě kupte skvělé čerstvé jahody z plantáží v údolí Valldalen.  

Z východu: městečko Lom je známé svým roubeným kostelem (stavkirke) z druhé poloviny 12. století, mimo jiné i s typickými prvky vikingských symbolů. Kopírujíc pobřeží řeky Otta tvořící pomyslnou hranici mezi národními parky Reinheimen a Breheimen se dostanete až na nejvyšší horský vrchol v oblasti - Dalsnibba. Orlí stezkou (cestou) pak „sletíte“ s převýšením přes 1.500 metrů přímo k hladině Geirangeru.

Ze západu: pokud na své cestě Norskem zamíříte díky itineráři i do „perly západního pobřeží“ Ålesundu, pak po prohlídce tohoto urbanistického skvostu a světové rarity secesní architektury (styl art noveau) projeďte pobřeží severní Storfjordu až k trajektu mezi přístavy Linge a Eidsdal. Variantou je také o něco kopcovitější trasa přes k trajektu mezi přístavy Stranda a Liabygda.  

Z jihu: z přístavního městečka Stryn ležícím na konci Innviksfjordu a podél severního okraje největšího evropského ledovce Jostedalsbreen (nepočítáme-li ledovce na Špicberkách). Cestou si určitě udělejte zastávku na břehu jezera Oppstrynsvatnet v Nasjonalparksenter, které disponuje zajímavou expozicí seznamující s faunou a flórou národního parku a ledovce Jostedalsbreen. Nádherným, ale často přehlíženým vodopádem je Øvstebrufossen, ke kterému vede krátká procházka z odpočivadla na pravé straně silnice. Za tunelem Oppljost odbočte vlevo na silnici vedoucí k Orlí stezce.  

Kromě výše popsaných krátkých trajektů se lze do Geirangeru dopravit také vpravdě výletním trajektem z obce Hellesylt. Doba plavby je přes hodinu a bývala (před Coronavirem, necháme se překvapit, jak to bude po Coronaviru) v letních měsících velkou atrakcí také pro řadu dalších cestovatelů trávících svou dovolenou v Norsku. V případě individuální cesty podle itineráře doporučuji koupit si trajektové lístky se značným předstihem.

Co vidět přímo v Geirangeru?

Pěší túrou začínající přímo z městečka za kempem se kolem pěkného vodopádu po železných schodech dostanete do World Heritage Visitor Centra, kde se můžete detailně seznámit s exhibicí věnující se oblasti „Západních fjordů“ v Norsku. Pokud zvolíte poněkud delší procházku, pak vyjeďte autem do místa Vesterås (320 mn.m.) – cesta vhodná jen pro osobní auta. Dál už jen pěší túra směrem k vodopádu Storsæterfossen, po kamenných schodech a stupních, které zde vystavěli v roce 2014 s pomocí nepálských Šerpů, vystoupáte za necelou hodinku na horní vyhlídkové plató (540 m.n.m). Úžasné výhledy, úžasná cesta podél vodopádu!

Chcete-li si během dovolené užít i „vodní radovánky“, pak na severozápadním konci městečka Geiranger je půjčovna sea-kajaků, kterými se dá snadno doplout pod vodopád Syv Søstrene - Sedm sester. Dáte-li přednost plavbě k vodopádům Sedm sester a Ženich na větší výletní lodi, pak přímo v centru Geirangeru za informačním střediskem kotví lodě, které vám tuto krásnou podívanou pohodlně přiblíží.

Oblast v okolí Geirangeru nabízí řadu dalších atrakcí, jak na moři, tak i pěších túr a treků. Budete-li chtít nějaká další doporučení, tipy nebo itinerář, rádi vám pomůžeme doladit program vaší výpravy do Norska.

1663613700-IMG-2082-na-web

OKRUŽNÍ ZÁJEZD NORSKEM S VÝSTUPEM NA TROLÍ JAZYK


Okružní poznávací zájezd pro ty, kteří míří do Norska a Skandinávie a chtějí si v malé skupince užít maximum turistických atrakcí. Kromě unikátních skvostů severské přírody si dopřát i sportovnější pohyb.
Třešničkou na dortu zájezdu je výstup na jednu z nejúžasnějších dominant Norska - skalní převis Trolí jazyk (Trolltunga).
Podlehnete energii bouřících vodopádů nebo magické atmosféře strmých norských fjordů a výhledům na ledovce?


Více informaci

1512479242-lavicka-Sonja

NORSKEM PO STEZKÁCH TROLLŮ - K FJORDŮM A VODOPÁDŮM


Znáte pověsti o Trollech - skřítcích žijících v zákoutích nedotčené norské přírody?
Vydáme se v jejich stopách po Trollí stezce, do národních parků, k ohromujícím vodopádům a peřejím. 
Zavítáme do Bergenu (rybí trh, vrch Fløyen). 
Norsko je zemí skalnatých fjordů, úchvatný Geirangerfjord je i na seznamu UNESCO.
Letecký zájezd pro milovníky ryzí skandinávské přírody.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.