Gurmánské speciality za polárním kruhem

02.11.2020 Zpět



Objevte kulinářské zážitky, které nesmíte vynechat na své dovolené v Norsku. Cestu za polární kruh si zpestřete jedinečnými norskými specialitami. 

Krab královský

Pochoutka, delikatesa. Rozsáhlá severní moře a norské fjordy Norska jsou ideálním prostředím pro život tohoto živočicha. Byl v těchto oblastech vysazen uměle po II. světové válce a nemá zde bohužel přirozeného nepřítele. Norští rybáři se obávají jeho přemnožení, a tak tím, že vlastně skončí na vašem talíři, tak trochu pomáháte i vyváženému stavu moří na severu Norska a Laponska. 
Krab královský se hodí i jako ozvláštňující ingredience pro mnoho gurmánských specialit. Jeho velká klepeta skrývají delikátní, šťavnaté maso.

Treska

Ryba, která v minulosti pomohla přežít obyvatelům dalekého severu. Jednak jako jedna ze základních součástí jídelníčku Sámů (původních obyvatel Severu), jednak při rozvoji rybolovu a exportu této skvěle chutnající ryby do celého světa. K překvapením možná patří, že největšími dovozci tresky jsou Itálie (používá se v receptech pro pastu) a Japonsko (sushi). Do oblastí kolem Lofot a fjordů za polárním kruhem připlouvá pravidelně na začátku každého roku ze severně položeného Barentsova moře. Dlouhá cesta při migraci způsobuje zvláštní neopakovatelnou chuť ryby s bílým masem plným živin a minerálů. V kombinaci s lanýžem, kaviárem nebo kachními jatýrky (foie gras) se jedná o luxusní zážitek.

Halibut

Další ryba s velkou tradicí v oblastech za polárním kruhem. Norové ji nazývají Hellefisk, v překladu „svatá ryba“. Kamenné kresby staré více než 10.000 let zobrazují Halibuta jako „rybu Bohů“. Většinou je podáván při slavnostních příležitostech, je považován za luxusní rybu. Halibut může dosahovat váhy až 100 kg. Rekordním úlovkem Halibuta byla ryba vážící 314 kg.

Krevety

V našem přehledu poslední zástupce Poseidonovy říše jsou krevety – norsky reker. Velmi čistá voda moří na Severu způsobuje, že zdejší krevety dorůstají velkých velikostí, mají unikátní chuť se silným nasládlým přídavkem. Můžete je konzumovat jemně spařené s čerstvým pečivem, v salátech nebo u receptů na wok pánvi. V Norsku je dostanete v každém obchodě buď jako zmražené nebo ve výborných salátech s majonézou.

Sobi

Bez sobích produktů si obyvatelé severu nedokáží svůj život vůbec představit. Oblasti panenské severské tundry v Laponsku jsou ideálním prostředím pro chov tohoto typického představitele severské fauny. Sob je výborně připraven na přežití v drsných severských krajích, kromě teplé kožešiny dokáže také vidět v ultrafialovém spektru, což mu umožňuje za tmy vidět lišejníky skrývající se pod sněhovou pokrývkou. Charakteristická chuť sobího masa je něco, co musíte na dovolené v Norsku rozhodně ochutnat. Ať už ve formě sobího steaku nebo sobího salámu. 

Morušky

Sladká tečka na závěr. V podmáčených oblastech Norska a u jezer se setkáte s pochoutkou, která jinde na světě neroste. Charakteristické oranžové plody morušky rostoucí na podobných keřících jako naše borůvky mají tvar připomínající maliny. Neopakovatelný hořko-sladká chuť plodů je nejlepší čerstvě natrhaná. Svým přátelům ji můžete z dovolené v Norsku přivézt ve formě skvělé marmelády.

1663833159-na-web-IMG-1356

LOFOTY - LETNÍ SLUNOVRAT ZA POLÁRNÍM KRUHEM


Nejkrásnější ostrovy severní polokoule. Zelené souostroví s unikátní přírodou severně od polárního kruhu. V létě zde stoupají teploty díky Golfskému proudu přes 20°C. Fenomén nezapadajícího Půlnočního Slunce.
K zážitkům patří plavba motorovým člunem do mořského kaňonu, atmosféra Vikingů, pláže s bílým pískem na pobřeží Atlantického oceánu, kouzelné rybářské vesničky (UNESCO) a úžasné vyhlídkové vrcholy.
Lokální gastronomie - ryby a další speciality.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.