Cesta poutníků Lillehammer - Gudbrandsdalen

27.04.2021 Zpět



Cesta poutníků údolím Gudbrandsdalen

Norsko nabízí řadu tzv. pilgrim trails - cest poutníků, které vám v kulisách úžasné norské přírody dodají kromě meditačních zážitků také novou energii a duchovní inspiraci. Seznámíte se také s kulturou, tradicemi a historickým dědictvím dávných obyvatelů Skandinávie. Poznáte také unikátní flóru, živočichy a zvířata.
Mezi nejvyhledávanější patří poutní cesta údolím Gudbrandsdalen, které je hlavní přístupovou branou na sever skandinávského poloostrova. Výchozím bodem je Lillehammer, trasa vede přes obce Øyer, Ringebu, Sør-Fron, Nord-Fron a Sel do Otty a poté pokračuje přes pohoří Dovrefjell.

Níže uvádíme jeden z možných itinerářů cesty do Norska, pouť lze absolvovat také jen v některé z její části:

1. den: příjezd do Lillehammeru

Lillehammer je půvabné norské město s řadou aktivit: velmi pěkný skanzen a muzeum – ​​Maihaugen a ulice Storgata s proslulými dřevěnými budovami. Lillehammer byl hostitelským městem zimní Olympiády v roce 1994, navštívit můžete skokanské můstky nebo olympijský park.

 

2. den: Lillehammer – Øyer, 25 km, úroveň obtížnosti: střední

Procházka z Lillehammeru do Øyeru vede přes Storhove - bývalé centrum moci Norska a stará středověká farma, která byla nejdůležitější usedlostí oblasti. Procházka pokračuje do Fåbergu a dále do Hafjell, kde se během zimních olympijských her v Norsku v roce 1994 konaly závody slalomu a sjezdu. V Hunderfossenu naleznete bobovou a sáňkařskou dráhu.

 

3. den: Øyer - Tretten, 15 km, úroveň obtížnosti: snadná až střední

Na rozdíl od předchozího dne vás tato procházka zavede do kopců. Po cestě uvidíte základy kostela Skåe z 12. století a pozůstatky staré středověké cesty Tjodvegen. Poté se vydáte okouzlujícím lesem do Kløv a do Kjørkjehaugen se středověkými zříceninami kostela. Během letní sezóny se zde konají bohoslužby pod širým nebem. Celý úsek vede vysoko nad údolím krásnou norskou přírodou, užijete si i pěkné výhledy.

 

4. den: Tretten - Ringebu, 27 km, úroveň obtížnosti: snadná až střední

Vrátíte se z kopců dolů do údolí. Docela strmým lesním úsekem až k přírodní rezervaci Rolla a stejnojmennému charakteristickému kamennému mostu postaveném kolem roku 1800. Ideální místo pro chvíli odpočinku.
Z Fåvangu stezka pokračuje přes „Den Høie Bro“ - velkolepý most s rozpětím 20 metrů přes řeku Tromsu. Těsně předtím, než se dostanete do Ringebu, vás pouť zavede až k vyhlídce Elstadkleiva. Najdete zde pozůstatky opevnění. Klesáním se dostanete k Rettarbakken - staré popravčí místo, kde byli za své zločiny trestáni provinilci proti norským zákonům. Zakrátko již spatříte věž kostela v Ringebu - jediný roubený kostel v údolí Gudbrandsdalen. Rozhodně doporučujeme prohlídku kostela i fary.

 

5. den: Ringebu - Hundorp, 16 km, úroveň obtížnosti: snadná až střední

Procházka pokračuje na sever podél uzoučké silnice Panoramaveien s nádherným výhledem na obec Vålerbru. Z Vålerbrua pokračuje procházka nahoru obytnou oblastí Kjønås a dolů kaňonem Bersveinhølen, kde se každoročně v srpnu koná pod širým nebem věhlasné norské představení Peer Gynt.
Přes Bersveinhølen - starý most přecházející přes peřeje řeky Frya se dostanete dál k borovému lesu a stoupejte do kopce k Pilgrim Center, Dale-Gudbrands Gard. Zde sídlili náčelníci a zároveň zde byla soustředěno centrum moci údolí Gudbrandsdalen během vikingské éry. Právě tady proběhlo v roce 1021 podle ságy o severských králích – Heimskringla setkání Olava Nejsvětějšího a Dale-Gudbranda při šíření křesťanství.

 

6. den: Hundorp - Harpefoss, 7 km, úroveň obtížnosti: snadná - krátká procházka

Stezka vede kolem charakteristického kostela Sør-Fron - osmiboké kamenné stavby z roku 1692. Projdete areálem fary, kde známý norský dramatik Ludvig Holberg strávil část svého dětství. Fara pochází z 13. století. Pak procházka pokračuje kolem Listadgårdene, farmy, kde podle všeho Olav Nejsvětější strávil noc. Den končí u Sygard Grytting, který podle starého dopisu využívali poutníci od roku 1321 a možná i dříve. K dispozici je také poutnický hostinec z roku 1280.

 

7. den: Harpefoss - Kvam, 24 km, úroveň obtížnosti: snadná až střední

Tato část trasy vás zavede do nejvyššího bodu. Po procházce Lauvou s jejími pohřebišti a charakteristickou kulturní krajinou pokračujte až do Skaru. Na úpatí hory je pro poutníky, kteří potřebují odpočinek, vybudováno „poutnické útočiště“. Krásný výhled na Gudbrandsdalen a směrem na Jotunheimen. Výlet pokračuje pestrou scenérií vysoko nad Vinstrou a poté se údolí rozprostírá směrem k obci Kvam. V okolí obce probíhaly během II. světové války boje Norů a Britů proti Němcům.

 

8. den: Kvam - Sjoa, 18 km, úroveň obtížnosti: střední - náročná

Procházka vede centrem Kvamu do kopce směrem k nejvyššímu bodu dne - Nordre Løfta. Najdete zde další lesní úkryt, který turistům poskytne odpočinek po dlouhém stoupání. Stezka pak vede lesními oblastmi a zahrnuje náročné přechody řek a strmé suti. Cílem je dosáhnout Varphaugen, kde si můžete užít rafting a dobrodružství v divočině.

 

9. den: Sjoa - Otta, 9 km, úroveň obtížnosti: střední

Tato poslední etapa v Gudbrandsdalenu vede rozmanitým terénem a jehličnatými i listnatými lesy a končí v centru města Otta. V nejvyšším bodě etapy uvidíte Bræi - farmu, kde Olav Nejsvětější strávil noc na své cestě z Romsdalen směrem k Hundorp v roce 1021. Uvidíte také vrchol Prillarguritoppen spojený s legendou o krásné Prillar Guri, která varovala armádu norských farmářů před vojáky v roce 1612. Pokračování dolů směrem k městečku Otta vás povede přes několik řek a potoků.

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.