Jak zvládají koronavirus v Norsku?

22.02.2020 Zpět



 

I s vědomím skutečnosti, že díky překotné dynamice vývoje událostí se mohou informace uvedené v tomto článku stát rychle neaktuálními, se pokusím o krátký popis akce Koronavirus v Norsku.

Optimistická víra hory přenáší

Pokud zalistujete v norských médiích, pak vás zaujme množství různých studií věnovaných názorům veřejného mínění. Obecně se dá říct, že nálada je o něco optimističtější než u nás. Norové věří, že se situace brzo uklidní a že se budou moct pustit do nových začátků. Takové postoje potvrzují i naši přátelé žijící v Norsku, se kterými jsme v pravidelném kontaktu. 

Norové začali o něco dříve

Aktuální čísla o počtu nakažených, těch, kteří nemoci podlehli i těch, kteří byli vyléčeni, jsou mírně vyšší než u nás v České republice. Bez hlubokých analýz dalších parametrů (hustota osídlení, úroveň zdravotní péče počet testovaných atd.) se dá říct, že víceméně nepatrný rozdíl ve statistických číslech je dán skutečností, že s souboj Coronavirem začali v Norsku o jeden až dva týdny dříve než u nás.   

Pravidla v době Coronaviru

Opatření, která aktuálně platí v Norsku jsou srovnatelná s těmi, která jsou aplikována v České republice. Omezení pohybu, zavřené restaurace a velké obchody, zastavení sportovních aktivit, zavřené hranice, povinné karantény. Stejně jako u nás dochází k postupnému uvolňování restrikcí, nově například otevření mateřských školek, povolení cestování na víkendové chaty, uvolnění severní norsko-finské hranice pro pendlery do vzdálenosti 30 kilometrů vnitrozemí. Norská ministerská předsedkyně Erna Solberg se ve svém projevu mimo jiné snažila přesvědčit obyvatelstvo, aby zvážili možné výhody trávit letošní letní dovolenou především objevováním domácích turistických atrakcí.  Král Harald V a královna Sonja pozdravili ve svém projevu na Velký pátek, král vyzval k jednotě a víře v společné překonání stávající situace kolem Koronaviru.

Situace na ropném trhu má také dopad na kurz

Poslední vývoj cen ropy na světových burzách vedl k mírnému propadu kurzu místní měny – norské koruny. Hlavní exportní artikl norské ekonomiky - ropa a zemní plyn - zažívá turbolentní dobu, která se projevuje v oslabení místní měny. Aktuální středový kurz ČNB (ke dni 22.4.2020) je 2,37 Kč = 1 NOK.

Oslava dne ústavy

Velkým tématem je také oslava výročí jednoho z největších svátků norské společnosti, které připadá na 17. květen. Den, kdy byla před 206 lety vyhlášena základní listina fungování státu, je tradičně spojen s řadou společenských a kulturních akcí, na kterých se pochopitelně setká mnoho lidí na jednom místě. Diskuze jak tento svátek oslavit v době Coronaviru jsou velmi živé.

V Norsku, stejně jako v Čechách, je poměrně silný společenský tlak na co nejdřívější ukončení restriktivních opatření (pochopitelně s vědomím jejich důležitosti). Věřme tedy společně, že se co nejdříve dostaneme do doby „pokoronavirové“.

Aktualizace ke dni 23.4.2020:  Premiérka Erna Solber vyhlásila, že vládní strategií je omezit šíření viru do bodu, kdy infikovaná osoba nakazí pouze jednu další osobu (tedy deklarovaným cílem bylo přivést reprodukční číslo viru pod hodnotu 1,0). Nová analýza od FHI (Folkehelseinstitutt) ukazuje míru reprodukce mezi 0,71 a 0,78  - nejčerstvější statistiky ukazují, že tohoto cíle bylo dosaženo!

Aktualizace k 27.4.2020: Otevřeny základní školy pro první stupeň, holičství a kadeřnictví.

Aktualizace k 30.4.2020:  Ministr zdravotnictví Bent Høie (Høyre) se vyjádřil, že s přibývající kapacitou prováděných testů na Coronavirus, bude možné během května realizovat výrazné uvolnění restikcí.

Aktualizace k 18.5.2020: Stručné zprávy z tiskové konference premiérky Erny Solberg - od 15. června otevřené hranice pro skandinávské země, od 15. července pro ostatní země - blíže však nespecifikováno. Vláda zatím nedoporučuje cestovat ani Norům do zahraničí, ani turistům přijíždět do Norska. Situace se však mění téměř překotně, s pozitivním očekáváním vyhlížíme další vývoj.

1663753670-Preikestolen

POPRVÉ DO NORSKA: IKONICKÝ PREIKESTOLEN, FJORDY, VODOPÁDY


Letecky do Norska s malou skupinou klientů. Skalní útes Preikestolen - úžasný výhled z ikony Norska. Nejlákavější místa Skandinávie - fjordy, jedinečné scenérie norské přírody a národních parků, impozantní vodopády, panoramata ledovce Folgefonna. Královský palác a Vigelandpark, plavba lodí k ostrůvkům Oslofjordu.
Překvapivě skvělá norská gastronomie: losí/sobí steaky, rybí speciality.


Více informaci

1663613700-IMG-2082-na-web

OKRUŽNÍ ZÁJEZD NORSKEM S VÝSTUPEM NA TROLÍ JAZYK


Okružní poznávací zájezd pro ty, kteří míří do Norska a Skandinávie a chtějí si v malé skupince užít maximum turistických atrakcí. Kromě unikátních skvostů severské přírody si dopřát i sportovnější pohyb.
Třešničkou na dortu zájezdu je výstup na jednu z nejúžasnějších dominant Norska - skalní převis Trolí jazyk (Trolltunga).
Podlehnete energii bouřících vodopádů nebo magické atmosféře strmých norských fjordů a výhledům na ledovce?


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.