Nordland - perla severní části Norska

05.12.2017 Zpět



Nordland patří mezi tři nejsevernější části norského království. Je zároveň nejvíc protáhlým krajem s nejužším místem Norské pevniny. Díky četným fjordům, zátokám a zálivům má také nejdelší pobřežní čáru. V Tysfjordu je Norsko „úzké“ pouze 6.3 kilometru z fjordu ke švédským hranicím. Najdete tu národní horu Norska – Stetind - se svým příznačným tvarem silně připomínajícím alpský Matterhorn. V Meløy můžete obdivovat druhý největší ledovec Norska – bájný Svartisen. Ten je zároveň ledovcem s nejnižší nadmořskou výškou v celé Evropě. Má kolem 60 ledovcových splazů. Nejkrásnější a také nejlépe přístupný ční nad Holandsfjordem. Kraj se dělí se svým severským sousedem o největší norský ostrov Hinnøya.

Helgeland, Lofoty a Vesterály jsou turisticky nejpřitažlivějšími oblastmi. Pohádkově krásný je zejména Kjerkfjord u vesničky Reine a Trollfjord. Uprostřed Nordlandu se rozprostírá nejrozmanitější národní park Norska – Saltfjellet-Svartisen. Zájezd do Norska si ozvláštníte oblastí v okolí cizokrajně znějícího názvu městečka Mo i Rana s nepřeberným množstvím málo probádaných jeskyň. Nejnavštěvovanějšími jeskynními útvary jsou Grønligrotta, Setergrotta a Jordbrugrotta. Vydáte-li se na poznávací zájezd do Norska, čeká vás tady bludiště obřích dómů, jeskynních řek a mramorových chodeb uvnitř hor. Trochu jižněji se můžete kochat nejvyšší horou severního Norska – Oksskolten, která je součástí turisticky vyhledávaného pohoří Okstindan. Národní parky Rago, Junkerdal a pohoří Sulitjelmafjellene jsou propojeny s rozsáhlými národními parky Sarek a Padjelanta na švédské straně společné hranice. Parky jsou součástí jedné z posledních největších souvislých oblastí s panenskou přírodou v Evropě, kde při výpravě na zájezd do Norska můžete „trekovat“ několik dnů, aniž byste někoho potkali.

Pod mořskou hladinou to vypadá stejně úžasně jako nad ní. Nordland proslul světově kvůli své podmořské přírodě, hlavně chladným korálovým útesům. V Saltstraumenu si můžete změřit síly s nejsilnějším mořským proudem – tzv. malstromem – na světě a také zúčastnit se Světového mistrovství v rybolovu na tresku tmavou. Právě zde byla ulovena největší ryba tohoto druhu, která byla kdy na světě chycena pomoci klasického rybářského prutu. Řeky jako Vefsna, Saltdalselva a Beiarelva se chlubí množstvím ulovených velkých lososů a mořských pstruhů. Jiným malstromem, známým z děl Julese Verna a Edgara Allana Poea, je Moskenestraumen jihovýchodně od pobřeží souostroví Lofoty. Rybolov u Lofot byl dlouho největším organizovaným rybolovem na světě. Ryby se suší na zvláštních stojanech, hlavně na Lofotech a na ostrovech Værøy a Røst. Největší část norského exportu sušených tresek míří překvapivě do Itálie. Jinou dobrůtkou je „zlato z bažin“ – žluto-oranžové ostružníky morušky. Rostou na keříčcích podobných jako naše borůvky, tvarově plody připomínají naše maliny nebo ostružiny. Mnozí cestovatelé si je vozí ve formě chutné marmelády jako turistický suvenýr ze své dovolené v Norsku.

Celé pobřeží kraje je poseté typickými rybářskými domky na kůlech zvanými rorbu. Mosjøen má největší souvislou zástavbu tradičních útulných dřevěných obytných domů i skladišť rybářů, řemeslníků, obchodníků z 18. a 19. století v severním Norsku. Nyní jsou tyto domky přestavěny na obchůdky, galerie, dílny, kavárny a restaurace, muzea.

V kraji Nordland najdete několik výjimečných muzeí i návštěvnických center nádherně znázorňujících život v rybářských vesničkách - Hisnakul v Andenes, Saltfjellet Nasjonalparksenter v Storjordu a Muzeum rybářských vesnic v místě s nejkratším zeměpisným názvem na světě - Å. V devadesátých letech minulého století přispívali svými díly sochaři z celého světa do tzv. Sochařské krajiny Nordland. Zejména Steigen a Lofoty mají hodně mohyl, menhirů a dalších vikingských památek. Atraktivním bodem zájezdu do Norska může být Vikingské muzeum na Lofotech s replikou největšího vikingského domu, jehož základy tam byly objeveny během archeologických vykopávek. V místě se také pravidelně koná oblíbený vikingský festival.

Narvik byl v minulosti spojován s událostmi Druhé světové války. V posledních letech se však stal synonymem jedinečných příležitostí pro lyžaře, kteří si užívají jízdu po svazích mezi horami a fjordem. Město je ale známo především z 2. světové války, kdy Spojenci poprvé slavili vítězství nad německými okupanty Norska. Byla to největší námořní bitva v dějinách Norska, zdařile připomínána místním muzeem. Kraj je prošpikován válečnými památkami - válečná děla na Engeløyi a Grønsvice, vojenské hřbitovy v Tjøttě, Botnu a Muzeum Silnice krve o životě válečných zajatců v Botnu. Kromě Němců tu jsou pohřbeny tisíce vojáků z Československa, Ruska, bývalé Jugoslávie, Polska.    

Z mnoha míst, jako Tysfjord, Stø, Andenes, Bleik můžete vyrazit na Velrybí safari - sviňuchy, pletjváci, kosatky a vorvani jsou v těchto vodách snadno pozorovatelnými. Přírodní divadlo, kdy kosatky v hejně honí a loví atlantské sledě, je nezapomenutelným turistickým zážitkem. V oblasti Salten je největší výskyt mořských orlů a vyder na světě.

Na uzoučkých výčnělcích skal ostrovů Røst, Lovund, Nykvåg a Bleiksøy jsou hnízdiště ptačích kolonií -statisíců papuchalků, alkounů, různých druhů racků. Dříve byl sběr vajíček ptáků důležitým doplňkem stravy místních ostrovanů. Za delikatesu byla vajíčka považována v spojení s místním na našem poměry zvláštním pivem. Na ostrově Værøy bylo dokonce k lovu ptáků speciálně vycvičeno psí plemeno, který má pro snazší pohyb na příkrých skalách na každé noze šest prstů.

Pro Helgeland je už přes tisíc let příznačný sběr peří mořských kajek. Tradiční sběr peří byl jedním z kritérií pro nedávné zařazení kulturní krajiny ostrova Vega a okolních ostrůvků na seznam svétového dědictví UNESCO. Všichni se museli chovat ohleduplně ke kajkám, jejichž klid a pohoda v lidmi postavených přístřeších byly podmínkou pro bohatý sběr peří, které se také odvádělo jako daň spolu s vejci divokých ptáků. Souhra lidí s přírodou se tady odráží do mimořádně pevného a silného pouta.

Svérázné tvary hor tohoto kraje jako Sedm sester, Rødøyského lva, Dønnského muže, Koňského muže a Torghattenu - který vypadá jako klobouk s dírou  - a jiných přírodních útvarů daly vzniknout bezpočtu bájí, mýtů a pohádek. V okolí Fauske se těží čarokrásný růžový a bílý mramor, kterým bylo vyzdobeno mnoho norských i světových staveb.

V Hamarøy můžete navštívit stálé výstavy v domě jednoho z největších norských spisovatelů Knut Hamsuna. Tradice stavění dřevěných lodí je každoročně oživena při slavnostech Dnů dřevěných lodí v Saltdalu. Na Vesterálech jsou populární místní závody v mořských kajacích.

1663833159-na-web-IMG-1356

LOFOTY - LETNÍ SLUNOVRAT ZA POLÁRNÍM KRUHEM


Nejkrásnější ostrovy severní polokoule. Zelené souostroví s unikátní přírodou severně od polárního kruhu. V létě zde stoupají teploty díky Golfskému proudu přes 20°C. Fenomén nezapadajícího Půlnočního Slunce.
K zážitkům patří plavba motorovým člunem do mořského kaňonu, atmosféra Vikingů, pláže s bílým pískem na pobřeží Atlantického oceánu, kouzelné rybářské vesničky (UNESCO) a úžasné vyhlídkové vrcholy.
Lokální gastronomie - ryby a další speciality.


Více informaci

1511624066-nordkapp-foto007-large

NORDKAPP A LOFOTY - NEJKRÁSNĚJŠÍ MÍSTA SEVERNÍHO NORSKA


Prožijete jeden z nejúchvatnějších západů Slunce na zeměkouli - nad Atlantským oceánem v nejsevernějším koutě Evropy. Tento výjimečný jev trvá na Nordkappu jen v období od 14. května do 1.srpna !!! Tento zájezd do Norska je skvělou příležitostí pro milovníky severské exotiky – kombinuje barevnou svěžest nejkrásnějšího souostroví severní polokoule s fascinující přírodou Laponska, kterou lze srovnat pouze s podmínkami v Kanadě a na Aljašce. Výhodou je, že nemusíte cestovat tak daleko a přitom budete dokonce severněji než slavný Yukon nebo Klondike. Díky Golfskému proudu je v letním období teplotně přátelskou oblastí, kde v tomto období probíhá polární den.

PROGRAM ZÁJEZDU JE SESTAVEN NA 8 DNÍ.
PŘIJÍMÁME NEZÁVAZNÉ OBJEDNÁVKY NA ROK 2024.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.