Jo Nesbø - světový fenomén norské krimi

05.12.2017 Zpět



Jen jeho deset knih s Harrym dosáhlo nákladu neuvěřitelných 25 miliónů výtisků po celém světě.

Rodinná tradice vyprávění a vypravěčů vyústila k vynikajícím dílům moderního detektivního žánru. Hlavní hrdina dosavadních deseti románů – svérázný detektiv a vyšetřovatel Harry Hole – se poprvé objevil již v roce 1977 v autorově prvotině Netopýr (v originále Flagemusmannen). Ačkoli se kriminalista se sklony k alkoholismu při vyšetřování jednotlivých případů dostane i na opačnou stranu zeměkoule – do Austrálie, ale také do Thajska nebo Hong–Kongu, většina příběhů se odehrává v Norsku a především pak v Oslo.

Pojďme se tedy během tématicky zaměřeného zájezdu Jo Nesbø podívat do míst, která jsou Harrymu Holemu tak blízká. Nedá se začít asi ničím jiným než bytem ve třetím patře na Sofiině ulici (Sofies gate) s popisným číslem 5. Jeden ze zvonků u vchodu do domu je skutečně označen jménem „Harry Hole“, ale je jasné, že se jedná o akci některého z mnoha příznivců a obdivovatelů vypravěčského umění Joa Nesbøho. Z Harryho bydliště je to - jen coby kamenem (nebo snad půllitrem?) dohodil - do mnohokrát zmiňované restaurace či spíše hostince U Schrøderů. Tady vám personál ochotně ukáže stůl, kde prý občas sedává sám velký dramatik Jo Nesbø.

Pro Harryho Holea, který se, kromě vytříbeného kriminalistického čichu na zločince, také rád napije, má toto místo i další výhodu. Hned ve vedlejší ulici Dalsbergstien se na čísle 4 nachází další restaurace Underwater, kde Harry Hole hledal útočiště, když se mylně domníval, že U Schrøderů už není vítán. Stávající anglická majitelka Margaret Herron vás upozorní na pravidelně vystupující profesionální operní pěvce.

Projdeme-li stejně jako Harry místním hřbitovem Našeho spasitele, dostaneme se přímo před policejní ředitelství na Grønlandu. Téměř nadohled je dům číslo 15 v Ullevålsveien, který známe z úvodní scény románu Pentagram – zvláštní tekutina padající za stropu do hrnce s vařícími se bramborami a vytvářející podivné černé chuchvalce.

Míst, kde jsou situovány scény jednotlivých příběhů, je v Oslo daleko více a je jen na vás, zda se podíváte také například do hotelu Radisson Blu Scandinavia a do jeho Summit Baru ve 21. patře, odkud je nádherný výhled na město nebo dáte přednost, stejně jako hrdina románu Pentagram, fenyklovému chlebu v luxusní Theatercafeen stojící hned vedle Národního divadla.

Během zájezdu ve stopách Harryho Holea vám rozhodně ukážeme další pozoruhodná místa hlavního města Norska – Oslo.

1578493009-DSC-0397

EUROVÍKEND OSLO - JO NESBØ, VE STOPÁCH HARRYHO HOLEA


Pohodový zájezd do Norska na prodloužený víkend - Oslo. Navštívíte mnoho turisticky atraktivních zajímavostí hlavního města Norska. Muzea, parky, galerie, přístav, Královský palác i kavárničky a restaurace s místními specialitami. Český průvodce Vám ukáže skrytá zákoutí jako restauraci u Schrøderů - oblíbené místo Harry Holeho, dům v Sofiině ulici 5 nebo místo v 21. patře hotelu Radisson SAS a další jeviště světoznámých detektivek.

RÁDI VÁM PŘIPRAVÍME INDIVIDUÁLNÍ PROGRAM NA MÍRU PRO VÁMI VYBRANÝ KONKRÉTNÍ TERMÍN.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.