Preikestolen na Street view

05.12.2017 Zpět



Zástupci společnosti Google Maps se vydali na vrchol Preikestolen – Kazatelny (v angličtině Pulpit Rock) jednu z nejnavštěvovanějších norských turistických atrakcí. Úžasný výhled na Lysefjord srovnávaný s pohledem do arizonského Grand kaňonu je nyní k dispozici komukoli s přístupem na internet.

Loni v pozdním létě přivezli lidé od Google k nástupnímu místu z parkoviště silnice z Jørpelandu Google Street View Trekker - batoh, který Google používá ke snímkování. Nezbývalo než celou aparaturu vynést na zádech celou cestu podél srázů Lysefjordu až na samý vrchol.

Nové snímky, které jsou k dispozici na internetu tak dávají divákům možnost vychutnat si mimořádný zážitek z treku na nejpozoruhodnějších místo jedinečné norské přírody.

Počin společnosti Google posouvá fantastickou expozici Kazatelny a Lysefjordu z Norska na mezinárodní úroveň," řekl Harald Skaarn ze zastoupení společnosti Google v Norsku.

Na úchvatný vrchol Preikestolen v kraji Rogaland se každý rok vydá kolem 250.000 lidí. Přibližně dvouhodinový výstup je korunován dech beroucím výhledem do Lysefjordu. Trek určitě není pro ty, kteří trpí závratí, protože skalní útes padá téměř kolmo 600 metrů do hlubiny k hladině fjordu. Umístění obrázků na web se Preikestolen dostal do vybrané společnosti egyptských pyramid, Velké čínské zdi a Machu Pichu. Zcela určitě tak bude inspirovat k výpravě na útes, nacházející jen pár desítek kilometrů od Stavangeru, další návštěvníky z celého světa.

Z našich zkušeností doporučujeme vydat se k vrcholu v brzkých ranních nebo naopak v pozdních podvečerních časech. Především v letní sezóně je atrakce atakována davy turistů z mnoha přijíždějících zájezdních autobusů.

Většina turistů končí svůj výstup na známém útesu, pokud však budete mít dostatek sil, stojí určitě za to pokračovat ještě o cca 200 výškových metrů na skutečný vrchol Preikestolen (706 m.n.m.). Ačkoli trek na nejfotografovanější norský přírodní úkaz není nijak náročný, doporučujeme rozhodně pevnou kotníkovou trekovou obuv. Orientace v terénu je snadná, turistické značení trasy přehledné. Na vrcholu se nenachází žádná „občerstvovna“, takže veškeré zásoby vč. tekutin si vezměte s sebou. A jak už to ve fotogenickém Norsku bývá pravidlem, fotí se, fotí a fotí, tedy dostatek místa na datových kartách.
 

Preikestolen si na Google Street View můžete prohlédnout zde.

1663753670-Preikestolen

POPRVÉ DO NORSKA: IKONICKÝ PREIKESTOLEN, FJORDY, VODOPÁDY


Letecky do Norska s malou skupinou klientů. Skalní útes Preikestolen - úžasný výhled z ikony Norska. Nejlákavější místa Skandinávie - fjordy, jedinečné scenérie norské přírody a národních parků, impozantní vodopády, panoramata ledovce Folgefonna. Královský palác a Vigelandpark, plavba lodí k ostrůvkům Oslofjordu.
Překvapivě skvělá norská gastronomie: losí/sobí steaky, rybí speciality.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.