Husky – psí fenomén polárních oblastí

19.10.2020 Zpět



Severští psi sloužili především k tahu saní, ale domorodci je používali také k lovu. Nejrozšířenějšími čistými plemeny jsou Sibiřský husky, Aljašský malamut, Kanadský pes Eskimo, Samojed a Grónský pes. Pro závody psích spřežení se však profesionální mašeři (angl. muscher) většinou snaží v chovu křížit jednotlivá plemena a kombinovat jejich silné vlastnosti.

Sibiřský husky

Sibiřský husky pochází, jak už název napovídá ze Sibiře, ale v průběhu 19. století se dostal do Severní Ameriky a v současnosti je považován za americké plemeno. Je spojen s událostí z roku 1925, kdy ve středisku zlatokopů na Aljašce propukla epidemie záškrtu a nemocným bylo nutné urychleně dopravit léky. Norský musher Leonhard Seppala dovezl se svým spřežením sibiřských husky i přes nepřízeň sněhové bouře pomoc včas. Příběh je dodnes připomínán pravidelně konaným závodem psích spřežení na světě – Iditarod. Trať měří 1930 kilometrů a jedná se o nejdelší soutěž na světě.

První zmínky o malamutech se objevují v 18. století, kdy se mezi domorodé Inuity dostávají obchodníci a oceňují vlastnosti psů chovaných těmito obyvateli severu Aljašky. Na rozdíl od husky jsou malamuti větší a silnější. Pro husky hovoří zase rychlost a hbitost. Také malamuti byli na počátku zařazování do závodů psích spřežení, v první polovině 20. století je používala i kanadská jízdní policie.

Závody psích spřežení

Závody psích spřežení nejsou doménou pouze Severní Ameriky, ale řada soutěží se koná i v Evropě. Asi nejpopulárnějším je Finnmarksløpet měřící v hlavní trati 1200 kilometrů. Každoroční podnik začínající v norském přístavním městě Alta je spojen s oslavami a přehlídkou ledových soch a skulptur. Nejen v Norsku, ale i na severu Švédska a Finska se setkáte s řadou farem věnujících se chovu závodních psů. V rámci tréninku psů nabízí tyto farmy výpravy a jízdy na saních tažených psy také pro turisty. Může se vám tak snadno stát, že budete řídit psí spřežení, kdy ve smečce bude tahounem některý z účastníků profesionálních soutěží či dokonce šampión některého z oficiálních závodů.

Jízda na saních tažených psy

Pokud si na své dovolené v Norsku nenecháte ujít zážitek z jízdy na saních tažených psy v severské divočině pak věřte, že vás čeká nezapomenutelné dobrodružství. Určitě si vzpomenete na výpravy dávných cestovatelů a objevitelů polárních oblastí. Po jízdě pak u ohně v typickém sámském týpí (lavvu) uslyšíte vyprávění příběhů ze života domorodých obyvatelů farmy.

Zájezdy na sever Norska a Finska, při kterých zařazujeme jízdu s Husky psím spřežením, jsou věnovány také sledování a pozorování unikátního jevu – Polární záře.

1663615534-IMG-5175-photo-full-na-web

POLÁRNÍ ZÁŘE & VÝPRAVA HUSKY PSÍM SPŘEŽENÍM


Aurora Borealis nebo-li Polární záře je fascinující fenomén a životní zážitek. Dechberoucí světelná show vesmírných sil a mystická nádhera tajemného přírodního jevu. Zájezdy za Polární září pořádáme řadu let, na "lov" Polární záře jsme odborníky a naučíme vás, jak získat její skvělé snímky.
Fakultativní aktivity: Velrybí safari, Husky psí spřežení - jízda divočinou, výprava na sněžných skútrech, večerní saunování a unikátní lokální gastronomie.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.