Polární záře v ČR a Polární záře za polárním kruhem

14.10.2024 Zpět



Rozdíly ve sledování polární záře v České republice a v oblastech za polárním kruhem

V poslední době se stále častěji setkáváme s informacemi o pozorování unikátního jevu Polární záře i na území České republiky. Polární záře, známá také jako Aurora Borealis, je jedním z nejúžasnějších přírodních jevů, který lidstvo fascinuje po staletí.

Tento světelný fenomén je způsoben částicemi slunečního větru uvolněných do volného kosmu při erupcích na Slunci. Částice jsou přitaženy magnetickým polem Země a poté dojde k jejich interakci s prvky zastoupenými v zemské atmosféře. Zatímco v České republice je možnost spatřit polární záři velmi omezená, za polárním kruhem, například v Norsku, je tento zážitek běžnou, ale přesto vzrušující událostí. Pojďme si přiblížit hlavní rozdíly mezi sledováním tohoto úkazu v ČR a v oblastech za polárním kruhem.

Sledování polární záře v České republice

I když polární záře může být teoreticky viditelná i ve středních zeměpisných šířkách, včetně České republiky, je to mimořádně vzácný jev. Ve většině případů se jedná o slabou statickou záři, která se objeví pouze za výjimečných podmínek, například při silné sluneční aktivitě. Pozorování lze uskutečnit pouze těsně nad severním obzorem (a nikoli přes celou oblohu jako za polárním kruhem). I když jsou podmínky ideální, v České republice je výskyt záře natolik slabý, že ji často nelze spatřit pouhým okem.

K tomu navíc přispívá světelné znečištění. V městských oblastech je obloha přesvícena umělým osvětlením, což činí sledování noční oblohy velmi obtížným. Pokud se polární záře nad Českou republikou objeví, je nutné být v naprosto tmavé lokalitě, daleko od měst a umělých světelných zdrojů. Zároveň je potřeba mít trpělivost a čekat na výjimečné podmínky. Šanci zvýšíte i použitím kvalitní fotografické techniky, protože fotoaparát s dlouhou expozicí často zachytí jemné světelné jevy, které jsou pouhým okem téměř neviditelné.

Sledování polární záře za polárním kruhem

Za polárním kruhem je situace naprosto odlišná. Oblasti jako norské Tromsø, Lofoty nebo Svalbard jsou ideálními místy pro pozorování polární záře díky jejich poloze v blízkosti magnetického pólu Země. Zásadní vliv zemského magnetismu na intenzitu a pravděpodobnost shlédnutí polární záře je popsán výše. Je tedy zřejmé, že v oblastech severně od polárního kruhu je výskyt tohoto jevu nejen mnohem častější, ale i výrazně silnější, pozorovatelný po celé obloze, barevnější, pohybující se a dynamicky měnící svůj tvar. Můžete spatřit záři v různých odstínech zelené, fialové či růžové, které tvoří fascinující pohyblivé obrazy na celé noční obloze.

Severní oblasti Norska, ale i Finska a Švédska mají minimální světelné znečištění. Odlehlé a málo obydlené oblasti, jako jsou fjordy a horské masivy, nabízejí dokonalé podmínky pro sledování oblohy. Mnoho místních průvodců navíc nabízí speciální výpravy za polární září, které vás zavedou na místa s nejlepšími pozorovacími podmínkami.

Výhody sledování polární záře v Norsku

Pokud se vydáte za polární kruh, například na sever Norska, získáte mnohem vyšší šanci na sledování polární záře. Norsko je proslulé svou polohou a přírodními podmínkami, které vytvářejí ideální prostředí pro pozorování tohoto jevu. V období od září do dubna, kdy jsou noci nejdelší, je polární záře téměř každodenním jevem. Navíc zimní krajina s fjordy, zasněženými horami a zamrzlými jezery poskytuje nezapomenutelnou kulisu pro sledování tohoto fenoménu.

Sledování polární záře v Norsku je často spojeno i s dalšími aktivitami, jako jsou psí spřežení, výpravy na sněžných skútrech nebo výlety za velrybami. Tato komplexnost zážitku činí z Norska ideální destinaci pro zimní dovolenou s šancí zažít něco opravdu magického.

Jak na to …

Detailní informace k efektivnímu lovu polární záře uvádíme v článku "Polární záře - fenomén severních dálek". Zatímco v České republice je sledování polární záře velmi vzácnou událostí a vyžaduje mimořádně specifické podmínky a kvalitní foťák, v oblastech za polárním kruhem je polární záře v případě bezoblačné oblohy během zimního období pozorovatelná pouhým okem a téměř každodenním zážitkem. Kvalita a intenzita tohoto úkazu je v Norsku neporovnatelná – polární záře může hrát všemi barvami, může se pohybovat a vytvářet neuvěřitelnou podívanou, která se stane životním zážitkem, Pokud tedy toužíte spatřit polární záři v její plné kráse, cesta za polární kruh je tou nejlepší volbou.

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.