10 tipů na dárky z Norska

03.10.2018 Zpět



Co přivézt z cesty do Norska pro své kamarády, příbuzné a přátele? Co si v Norsku koupit pro sebe, na památku povedené a úspěšné výpravy? Kromě řady nezapomenutelných zážitků a nádherných fotografií přidáváme i následující tipy a rady, co si pořídit v Norsku.

1. Norský svetr

Skandinávské vzory jsou nenapodobitelné a jistě s takovým svetrem zapůsobíte. S mírnou nadsázkou lze říct, že čím bude levnější, tím více bude „kousat“, ale pokud dáte přednost kvalitním materiálům některé z tradičních značek např. Dale, Devold a Norlender, tak budete určitě v pohodlí.

 

2. Sobí nebo losí salám

Ideální je menší či větší „štangle“ - norsky se sob řekne „reinsdyr“, na obalu najdete také někdy i anglický ekvivalent „reindeer“, los je pak „elk“ příp. „elg“. Pokud bude na obalu napsáno „svine“, pak se jedná o produkt z vepřového masa - ten nebrat, doma máme stejné. Cena od 70 NOK (norská koruna).

3. Marmelády všeho druhu

Borůvková, malinová, jahodová, brusinková, ale nejvíc je morušková. Botanicky správně Ostružník moruška roste pouze právě v severních oblastech Skandinávie a Kanady. Má charakteristickou oranžovou barvu a marmelády z ní jsou jedinečné – norsky „molte“, anglicky „cloudberry“. Pokud si vyberete brusinkovou, pak se dívejte po „tyttebær“, borůvková je „blåber“ - za kilogramové balení sladké pochoutky dáte 20 NOK.

 

4. Trolí suvenýr nebo hrneček se sámskými kresbami

Norsko je plné skřítků – Trollů, a tak si jednoho, nebo celou trolí rodinku přivezte na památku i domů. Dostanete-li se na své dovolené v Norsku až do Laponska, pak vám ranní kafe nebo čaj ve vašem hrnečku se sámskými symboly pokaždé připomene atmosféru země za polárním kruhem.

5. Tričko s motivy Norska nebo norských atrakcí

Stejně jako v každé turistické destinaci, tak i v Norsku dostanete trička, mikiny nebo čepice s motivy nejznámějších míst a atrakcí – Trolltunga, Trollstigen, Atlantská cesta, Polární záře nebo Oslo.

6. Uzený losos

Norsko je země ryb a tradiční norský losos opravdu z Norska je o poznání lepší než ten, který si případně koupíte v Česku třeba v Tesco. Vůbec nejlepší jsou lososi, které nabízejí na trzích lokálních specialit místní rybáři.

7. Písek z bílých pláží na Lofotech

Někteří si ze zájezdů do Norska vozí kameny různých tvarů a zbarvení, jiní mají doma sbírku vzorků písků z pláží po celém světě, které navštívili. Pro ně bude jistě vítaným doplnění sbírky bílý písek z pláží souostroví Lofoty a Vesterály.

8. Pivo z nejsevernějšího pivovaru na světě

Norské Tromsø, nacházející se 400 kilometrů severně od polárního kruhu se může pochlubit mimo jiné i nejseverněji položeným pivovarem na světě – jmenuje se Mack. Na obalech pivních lahví a plechovek je vyobrazen polární medvěd a dnes už se asi stěží dozvíme, zda si jej na své cesty na Špicberky a do Arktidy bral také Roald Amundsen. Zvláště v Česku jistě najdete spřízněnou duši, která takový "tekutý" dárek z cesty do Norska ocení.

9. Sýry a kaviárová pasta

Ten nejznámější norský sýr se jmenuje Brunnost - typická nasládlá chuť je dána procesem zpracování - karamelizací. Často je nabízen jako ozdoba na wafle se smetanou a džemem. Sýr Brunnost dostanete koupit i v běžných obchodech ("cihličku" nebo i nakrájený na plátky). Velice chutný je také sýr Geitost - kozí sýr z podhorských farem středního Norska a z okolí vesničky Undredal na pobřeží Aurlandsfjordu.
Kaviárová pasta je jednoduchým a vděčným dárkem. Hledejte tu, na které je na obalu vyobrazena i norská vlajka. Cena do 20 NOK.

10. Oblečení skandinávských sportovních značek

Tradiční norské a švédské značky firem Helly Hansen, Odlo, Brynje, Devold, Bergans, Fjällräven vycházejí z obrovské letité zkušenosti se skandinávskými povětrnostními podmínkami. Generacemi prověřené bundy, větrovky, kalhoty, boty a další outdoor doplňky vám pobyt a pohyb v přírodě na severu Evropy usnadní a zpříjemní. Levné to není, ale kvalita se vyplatí. Rozhodně vám zpříjemní pobyt v Norsku, ať už se vydáte na individuální cestu do Norska bez cestovky nebo na zájezd s cestovkou. 

1511554914-laponsko-foto008-large

LAPONSKO, NORSKO, FINSKO: LETNÍ KOUZLO SEVERSKÉ EXOTIKY


Skvosty nedotčené přírody, laponská tundra hrající všemi barvami. Zájezd do Norska, Finska a ke švédské hranici je unikátní příležitostí pro milovníky severské exotiky. Dostanete se k fjordům severního Atlantiku, dotknete se kultury Sámů - lovců sobů, užijete si atmosféru "Brány do Arktidy". Ač daleko za Polárním kruhem, díky Golfskému proudu zde v létě panuje polární den a teploty jsou příjemné.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.