Polární záře - Aurora Borealis

05.03.2021 Zpět



Za Polární září pořádáme pravidlené výpravy - detailní info naleznete zde.

Polární záře, nebo-li Aurora Borealis na severní polokouli a Aurora Australis na té jižní, je hlavně nádhernou přírodní světelnou podívanou. Skutečné barevné divadlo, při kterém člověk zažívá pocity tajemna, mystiky a bezmezného obdivu k přírodním silám. Magický zážitek z pozorování je umocněn dvěma faktory. Jednak tím, že se za Aurorou musíme vydat do odlehlých oblastí v panenské přírodě bez světelného smogu a také tím, že spouštěčem jevu jsou vpravdě již vesmírné síly – sluneční erupce, sluneční vítr složený z protonů, elektronů, jader atomů hélia a magnetismus na zemských pólech.

Už samotné pojmenování jevu má božský původ. Odvolává se na římskou bohyni úsvitu Auroru, a na Římany používané pojmenování západních větrů „boreas“. O prvém použití tohoto názvu se spekuluje. Zatímco v některých zdrojích je připisováno Galileu Galileovi, mnohdy je také zmiňován filozof francouzského původu Pierre Gassendi (1592–1655).

Aurora Borealis je nejlépe pozorovatelná v polárních oblastech. Je to dáno tím, že tyto oblasti jsou v blízkosti magnetického pólu Země a zároveň jsou to většinou oblasti bez civilizačního osvitu velkých měst. S velkou vzácností a jsou popsány případy, kdy náznaky polární záře jsou viditelné i v Čechách. Mezi nejpříznivější lokality k huntingu - lovu polární záře však patří Vesterály a Lofoty, okolí norského Tromsø, Špicberky (Svalbard), Island a Grónsko.
Vesterály jsou, díky optimálním podmínkám k pozorování, jedním z center světového výzkumu parametrů polární záře. Naším tajným tipem příznívé oblasti k pozorování Polární záře je švédský národní park Abisko. Vzhledem ke jedinečným klimatickým podmínkám této oblasti s největším švédským sladkovodním jezerem Tornetrask, je zde obloha bez mraků a rušivé oblačnosti.

Vydáte-li se za dobrodružnou světelnou show s námi, nezapomínáme při plánování našeho výletu na detaily a správné načasování. Například se vyhneme termínům při úplňku, kdy jsou efekty na jasné obloze osvětlené Měsícem výrazně sníženy. Využíváme také specializované servery, které se na sledování Aurora Borealis zaměřují, vč. předpovědi výskytu ve zvolené lokalitě. Spolupracujeme se soukromou observatoří přímo na Lofotech.

Slunce se aktuálně nachází v polovině svého jedenáctiletého cyklu erupční aktivity. Ne že by v dalších letech tento fascinující jev „nefungoval“, ale pravděpodobnost úspěšného lovu se sníží a příležitost je třeba - jak už říkávali ve starém Řecku při diskuzích o čase Kairos - chytnout za pačesy.

Za Polární září pořádáme pravidlené výpravy - detailní info naleznete zde.

1663615534-IMG-5175-photo-full-na-web

POLÁRNÍ ZÁŘE & VÝPRAVA HUSKY PSÍM SPŘEŽENÍM


Aurora Borealis nebo-li Polární záře je fascinující fenomén a životní zážitek. Dechberoucí světelná show vesmírných sil a mystická nádhera tajemného přírodního jevu. Zájezdy za Polární září pořádáme řadu let, na "lov" Polární záře jsme odborníky a naučíme vás, jak získat její skvělé snímky.
Fakultativní aktivity: Velrybí safari, Husky psí spřežení - jízda divočinou, výprava na sněžných skútrech, večerní saunování a unikátní lokální gastronomie.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.