Stavanger

15.02.2018 Zpět



Typické přístavní město na jihozápadním pobřeží Norska, na které doráží vlny Atlantiku. Čtvrté největší město Norska nabízí svým návštěvníkům vyváženou směsici stop života zachovalé rybářské čtvrti s moderní architekturou budov v okolí významného přístavu. Pravidelné lodní trajekty odsud míří jak do dánského Hirtshalsu, tak i na sever do Bergenu.

Jezero Breiavatnet

Turistickou dominantou města je jezero Breiavatnet. Je zároveň dobrým orientačním bodem nacházejícím se uprostřed všech důležitých míst stojících za zhlédnutí. Hned téměř na břehu se podívejte do románské katedrály z XII. století - Domkirke.

Z náměstí k přístavu

V bezprostřední blízkosti katedrály začíná hlavní náměstí Torget mířící až k vodám přístavu Vågen, který je plný krásných jachet a katamaránů. Z východní části přístavní zátoky také vyplouvají turistické výletní lodě do Lysefjordu k jedné z největších atrakcí okolí Stavangeru – k ikoně Norska skalnímu převisu Preikestolen, česky Kazatelna. Příležitost ochutnat některou z norských rybích specialit budete mít na zdejším rybím trhu.

Stará čtvrt Gamle Stavanger

Západní strana podkovy hlavního přístavu patří dalšímu turistickému lákadlu – staré čtvrti Gamle Stavanger – kde se ponoříte do dávných časů námořníků, rybářů a řemeslníků, úzkých uliček a typických dřevěných domků. Podívat se můžete do Norského konzervárenského muzea – Norsk Hermetikkmusset připomínající jednu z důležitých kapitol historie města stojícího na rybolovu.

Především východní část přístavu je lemována řadou restaurací, barů, klubů, kaváren a venkovních zahrádek. Nad tím vším ční kamenná strážní věž – Valbergtårnet.

Norské ropné muzeum

Současná realita města je spojena s těžbou ropy a zemního plynu z plošin nacházejících se hluboko ve vodách Atlantického oceánu. Historii, která se pro celé Norsko začala psát teprve od roku 1969, zdařile zobrazuje moderní Norské ropné muzeum – Norsk Olje museum.

Odpočinek ve Stavangeru

Relaxovat po návštěvě Stavangeru lze na dlouhých písečných plážích lemujících především jižní pobřeží. Především na sever ze Stavangeru můžete doplout k řadě ostrovů a ostrůvků (např. Rennesøy). Na západě pak doporučujeme výlet na ostrov Kvitsøy, v jehož blízkosti lze spatřit tuleně a delfíny. No a pro úplné romantiky, kteří si chtějí dovolenou nebo zájezd do Norska ozvláštnit něčím výjimečným, máme tip k přespání na skalnatém ostrůvku v bývalých prostorách hlídače majáku Feistein Fyr.

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.