Geirangerfjord - nejnavštěvovanější norský fjord

25.10.2017 Zpět



K turisticky nejnavštěvovanějším fjordům v Norsku patří bezesporu Geirangerfjord. Pro svou okouzlující krásu byl zařazen také na seznam světového dědictví UNESCO. Strmá úbočí skal, po kterých se valí řada vodopádů, se potkají na konci fjordu nad vesničkou Geiranger. Daní za unikátnost tohoto místa je silný pohyb výletníků během turistické sezóny. V kavárničkách a obchůdcích zní v létě babylónská změť jazyků z celého světa.

Proč navštívit Geirangerfjord

Mezi největší lákadla tohoto magického místa je výhled na majestátní vodopády, které dopadají přímo do vod fjordu. Pohled na temně modré vody obklopené zelenými horami stojí za to. Geirangerfjord se řadí mezi ledovcové a je 15 km dlouhý. Patří na seznam světového dědictví UNESCO

Kromě vodopádu se vám bude určitě líbit i nedaleká vesnička Geiranger a pohádkové farmy rozeseté v jejím okolí. V Geiranger se můžete občerstvit v restauracích, zajít si na výstavu o historii a kultuře v oblasti nebo se vydat na plavbu lodí. Jestli vás zajímá život místních, navštivte některou z farem – lze v nich zařídit i ubytování a ochutnat, jak Norové vaří. Např. v Herdalssetra Mountain Farm nebo Westerås Farm.

Oblast je oblíbeným cílem kajakářů, kanoistů i rybářů. Kromě vyžití v letní sezóně se do oblasti míří i v zimě, a to kvůli lyžování. Jestli tedy chcete zažít ten správný adrenalin, víte, kam zamířit. 

Jak se tam dostat?

Ať už do Geirangeru pojedete z jihu nebo ze severu, není silnice číslo Rv63 jedinou možností, jak se ke Geirangerfjordu dostat. Lákavou alternativou je plavba přímo po hladině fjordu lodním trajektem, který spojuje Geiranger s malým přístavem Hellesylt.

Prohlédněte si nejslavnější vodopády Norska

Vodopády čeřící přímo hladinu fjordu mají romantická jména: Brudesløret (Nevěstin závoj), nejznámější De Sju Søstre (Sedm sester) a z opačného svahu se na ně dívající Friaren (Nápadník). Patří mezi nejvyhledávanější v Norsku. 

K vodopádům Sedmi sester a Nápadníkovi se váže pověst. Vodopád Friaren představuje mladého muže, který našel zalíbení v Sedmi sestrách, ale nemůže se rozhodnout, kterou z nich si vybrat. Jak se asi nakonec rozhodne?

Nejlepší vyhlídky, které si nesmíte nechat ujít

Z řady zajímavých vyhlídek na Geiranger doporučíme zejména tyto: 

  1. lavičku královny Sonji v bezprostřední blízkosti hlubokého kaňonu říčky Geirangelva – dojedete sem z Geirangeru několika serpentinami jižním směrem silnicí číslo Rv63. 

  2. Druhou vyhlídkou, která stojí za návštěvu, je vrcholové plató hory Dalsnibba ve výšce 1.476 m.n.m. Po přibližně 17 kilometrech z Geirangeru vás sem zavede odbočka ze silnice číslo Rv63. Pro pěkný výhled je nutné mít však štěstí na počasí – vrchol bývá často zahalen mraky.

A jakou trasu v oblasti zvolit? 

Z nepřeberného množství pěších túr klikatících se kolem Geirangerfjordu si můžete vybrat třeba tu k vyhlídce Vesteråsfjell. Trasa měří přibližně 2 kilometry a vychází od informačního centra Fjordsenter. Prodloužit si tuto krátkou vycházku přibližně o 1 kilometr lze i odbočkou na další vyhlídku Løsta (520 m.n.m.). K vyhledávaným zážitkům patří také plavba na mořských kajacích, které půjčují například v Grande Camping.

Tak jak tak, při výpravě nebo poznávacím zájezdu do Norska by zastávka v Geirangerfjordu neměla v itineráři rozhodně chybět.

1512479242-lavicka-Sonja

NORSKEM PO STEZKÁCH TROLLŮ - K FJORDŮM A VODOPÁDŮM


Znáte pověsti o Trollech - skřítcích žijících v zákoutích nedotčené norské přírody?
Vydáme se v jejich stopách po Trollí stezce, do národních parků, k ohromujícím vodopádům a peřejím. 
Zavítáme do Bergenu (rybí trh, vrch Fløyen). 
Norsko je zemí skalnatých fjordů, úchvatný Geirangerfjord je i na seznamu UNESCO.
Letecký zájezd pro milovníky ryzí skandinávské přírody.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.