Podceňování výprav do hor v Norsku

05.12.2017 Zpět



Návštěvníci Norska nedbají varování a podceňují nebezpečí. Některé obce jsou připraveny schválit takové legislativní úpravy, které budou mít možnost zabránit túrám nebo vycházkám do přírody lidem, jsou-li nevhodně oblečení a vybyveni.

Ilustrující je situace, kdy jen za deset dní proběhlo devět záchranných akcí a během nejkritičtějšího dne hned čtyři. A to vše jen na frekventované a turisticky atraktivní cestě na Trolltungu.

Podle předpovědí totiž Trolí jazyk navštíví letos při zájezdech do Norska až sto tisíc osob (ve srovnání před pěti lety jen přibližně tisíc), Preikestolen (Kazatelnu) 300.000 turistů, norský národní trek Besseggen 30.000. Fotografie pořízené na těchto atraktivních cílech oblétávají přes sociální sítě svět. Mnoho turistických magazínů, ale i reportážních filmů přináší informace z míst, která musíte navštívit alespoň jednou za život.

Veřejně se diskutuje otázka, zda by se informace o Trolím jazyce - Trolltunga a podobně náročných a za nepříznivého počasí nebezpečných destinacích neměly přestat prezentovat prostřednictvím oficiálního kanálu Visit Norway.

Předseda norské odnože Červeného kříže Arild Fjedsbø vypráví příběhy lidí, které museli v horách zachraňovat. Všechny mají společného jmenovatele: podcenění vlastních sil, naprosto nevhodné vybavení, vyčerpání, špatná rozhodnutí při potížích, ztráta orientace, bloudění ve tmě.

Soustřeďování cestovního ruchu a cílů zájezdů do Norska na několik málo míst, které donekonečna inzerují cestovní kanceláře, se může ukázat jako neudržitelné pro životní prostředí a vyvolává mnoho otázek pro užívání lidských a finančních zdrojů.

Naprostá majorita zahraničních turistů přijíždí na dovolenou do Norska právě kvůli přírodě a z nich téměř polovina plánuje delší pěší túry a vícedenní treky. Norové jsou na rozdíl od mnoha zahraničních návštěvníků historicky zvyklí vystačit si na takových cestách sami, spoléhat sami na sebe. Nečekají komfort vybavení vybavených horských chat a restaurací, na který jsou turisté zvyklí například z Alp nebo v případě Čechů z našich hor. I tato skutečnost může vést k překvapení a potížím pro dosažení bezpečného cíle turistického výšlapu.

V Norsku mohou být vzdálenosti významně velké a terény náročné. Pro mnohé túry se neobejdete bez outdoorové GPS. Sledování předpovědi, která je mimochodem v Norsku velice kvalitní, patří mezi základní předpoklady pohodového dojití do cíle nebo úspěšného návratu.

Stejně tak to platí i pro vhodnou a kvalitní obuv a funkční oblečení. Pohyb v norských horách může některé zmást díky relativně malé nadmořské výšce (např. ve srovnání s již zmíněnými Alpami), ale skandinávská pohoří dokáží ukázat sílu a někdy i nesmlouvavost přírody. V Norsku můžete zažít teplo, slunečno, ale samozřejmě i chladno, deštivo a větrno. Tato změna počasí vás může kdykoliv potkat přímo na túře. Proto se hodí kvalitní obuv a outdoorové oblečení, které vás v těchto podmínkách nezklame. Zabalte si tak softshelové kalhoty, odolnou větrovku, fleece bundu, termo spodní prádlo a v případě větru i čepici. 

1663753670-Preikestolen

POPRVÉ DO NORSKA: IKONICKÝ PREIKESTOLEN, FJORDY, VODOPÁDY


Letecky do Norska s malou skupinou klientů. Skalní útes Preikestolen - úžasný výhled z ikony Norska. Nejlákavější místa Skandinávie - fjordy, jedinečné scenérie norské přírody a národních parků, impozantní vodopády, panoramata ledovce Folgefonna. Královský palác a Vigelandpark, plavba lodí k ostrůvkům Oslofjordu.
Překvapivě skvělá norská gastronomie: losí/sobí steaky, rybí speciality.


Více informaci

1512479242-lavicka-Sonja

NORSKEM PO STEZKÁCH TROLLŮ - K FJORDŮM A VODOPÁDŮM


Znáte pověsti o Trollech - skřítcích žijících v zákoutích nedotčené norské přírody?
Vydáme se v jejich stopách po Trollí stezce, do národních parků, k ohromujícím vodopádům a peřejím. 
Zavítáme do Bergenu (rybí trh, vrch Fløyen). 
Norsko je zemí skalnatých fjordů, úchvatný Geirangerfjord je i na seznamu UNESCO.
Letecký zájezd pro milovníky ryzí skandinávské přírody.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.