Jak se obléct do Norska?

14.04.2018 Zpět



Jedna z prvních otázek, které vás napadnou ve chvíli, kdy se máte vydat do nových míst, cestovat a objevovat nové oblasti: Jaké tam mají počasí? A jak se mám na to obléct? Počasí v Norsku dokáže být skutečně rozmanité. Na horách vás chvíli bičuje ostrý déšť a silný vítr (pak se určitě hodí i tenká čepice nebo čelenka), abyste se ještě tentýž den vyhřívali na sluníčku a opalovali na břehu fjordu (v tom případě mějte připravené plavky, kraťasy a opalovací krém). Pokud se na dovolenou v Norsku vhodně obléknete, jste pány norského počasí vy.

Oblečení by mělo být „vrstvitelné“, tak abyste se mohli přizpůsobit aktuálnímu stavu počasí. Ideálem jsou tři vrstvy.

Síťovina jako základní vrstva

Je známou skutečností, že vzduch je nejlepší izolant. Vaše první vrstva by měla mít velké průduchy, síťovina vás překvapí skvělými vlastnostmi. Polapí totiž vzduch a vytvoří malý termostat s výbornými vlastnostmi - v zimě hřeje a v létě chladí. Čím těsnější je kontakt s pokožkou, tím lépe. Oka síťoviny by měla být tak velká, aby se neucpala, rychle odvedla vlhkost z povrchu těla a současně ve vzduchových kapsách udržela ideální teplotu. Tenhle princip je založen na tradičně osvědčené zkušenosti a znal ho už Edmund Hillary. Materiál, který si bez obav můžete pustit přímo k tělu, je merino vlna. Specialisté v Norsku doporučují spojit merino vlnu s 20% polyamidu, který vylepší odvod vlhkosti a zároveň je pak vlna mnohem pevnější a odolnější. Doporučovaná gramáž merino vlny pro první vrstvu by měla být okolo 150 g/m2.

Střední vrstva

Dobře zvolená velikost musí splňovat podmínku, aby se první a střední vrstva mohly správně doplňovat. Hodí se buď merino vlna nebo také flís, polypropylen i polyester - i tady se vyplatí sledovat kvalitu. U merino vlny je vhodná gramáž 190 g/m2. Sledujte i detaily, oceníte oblečení s prodlouženou délkou, které chrání i bederní páteř, rukáv s prostupem pro palec a další drobné vychytávky.

Vrchní vrstva

Vrchní vrstva by měla splňovat na první pohled obtížné parametry - vážit minimálně a fungovat maximálně. Materiál musí dobře „dýchat“. Hodí se silnější merino vlna, flís nebo softshell. Oblečení má být velmi lehké a kopírovat pohyb, takže je maximálně pohodlné, měli byste mít pocit, že o oblečení vlastně ani nevíte. Pokud je vybavené windstopperovou vrstvou, ochrání i před silným norským větrem. Pokud použijete pro vrchní vrstvu merino vlnu s gramáží 280 g/m2. Určitě se hodí bunda s odvětráváním v podpaží, stahovací kapuce či dlouhé zipy. Počasí se na severu rádo mění, proto doporučíme pánskou či dámskou nepromokavou bundu. Přibalit můžete i pončo. Navíc každý Nor má v šatníku několik vlněných svetrů, minimálně jeden z nich určitě po pradědečkovi. Na chladné severské večery jsou dokonalé.

A jak zní naše doporučení pro zájezd do Norska? Oblékněte se jako Norové. Dobře vědí, co na jejich počasí funguje. Jedinečné a originální norské termoprádlo značky BRYNJE of Norway bylo vyvinuto za pomoci norské armády a s přehledem vyhrává náročné norské testy funkčního oblečení. Věřím, že díky našim radám a doporučení se stane cestování do Norska příjemným a pohodovým.

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.