Nejkrásnější pohoří a hory v Norsku

06.12.2017 Zpět



Norsko patří mezi nejoblíbenější cíle horských turistů, horolezců a příznivců zimních sportů. Poradíme, kam se vydat na běžky, vysokohorskou turistiku, skialpinismus nebo lezení. Poznejte nejkrásnější pohoří a hory v Norsku. 

1. Vysočiny Rogalandsheine

Začněme od jihozápadu, kde se nacházejí vysočiny rozlehlých plání se stády sobů – Rogalandsheine, Setesdalheine a Austheine. Ideální místa pro turisty, kteří chtějí poznat panenskou přírodu a prohlédnout si norskou faunu. 

2. Blefjell, Skrim a Ringerike-Vassfaret

Téměř za humny hlavního města se pak táhnou pohoří Blefjell, Skrim a Ringerike-Vassfaret často navštěvovaná běžkaři a plná běžeckých stop. Jestli patříte mezi příznivce tohoto sportu, už víte, kam se vydat.  

3. Hardangerjøkulen 

Ledovec Hardangerjøkulen (1876 m n. m.) je šestým největším v zemi. Nachází se na největší náhorní plošině Evropy, Hardangervidda. Setkáte se tady s početnými stády sobů i unikátními rostlinami a květenou. Ledovec Hardangerjøkulen je v blízkosti populárního střediska Finse. Vede tudy jak často v letním období používaná stezka do Flåm, tak i množství běžeckých tras.

4. Folgefonna

Na západ od městečka Odda se rozprostírá třetí nejrozsáhlejší ledovec kontinentální Evropy – Folgefonna (nejvyšší vrchol 1661 m. n. m.). Na ochranu ledovce byl zřízený i stejnojmenný národní park. Turisté nejčastěji míří k ledovcovému splazu Buerbreen. Jestli je náročná vysokohorská turistika s lany a lezením vaše krevní skupina, budete tu v sedmém nebi. 

5. Galdhøpiggen a Glittertinden

Nejvyšší hory v celé Skandinávii, Galdhøpiggen (2469 m. n. m.), a jen o čtyři metry menší Glittertinden (2465 m. n. m.), se nachází v nejvyšším pohoří Norska, Jotunheimen, kterému se v překladu přezdívá Domov obrů. Dají se tu naplánovat jednodenní, ale i několikadenní treky nedotčenou přírodou, včetně kempování u horských jezer.  

6. Jostedalsbreen

Pohoří Breheimen z velké části pokrývá největší evropský ledovec Jostedalsbreen s rozlohou 475 km². Především jeho splazy Briksdalsbreen a Nigardsbreen jsou častým cílem obdivovatelů norské přírody.

7. Rondslottet 

Nesmíme opomenout Rondane, nejstarší norský národní park s nejvyšším vrcholem Rondslottet (2178 m), ale s dalším množstvím nádherných dvoutisícových vrcholů. 

8.  Snøhetta 

V těsné blízkosti Rondane se vypíná Dovrefjell – pohoří velice divoké a známé především kolonií pižmoňů, kteří sem byli „exportováni“ z Grónska. Nejvyšším vrcholem je hora Snøhetta (2286 m. n. m.). Po Jotunheimen je Dovrefjell druhé nejvyšší pohoří v celém Norsku. 

9. Spåtind

Spåtind je s výškou 1414 m n. m. nejvyšším vrcholem pohoří Synnfjellu a je oblíbeným turistickým cílem s kilometry nádherných výhledů do všech stran v okolí. Najdete ho nedaleko olympijského Lillehammeru. Stoupání není tak náročné, navíc se prochází krásným horským terénem. 

10. Skåla

Cestou na severovýchod narazíme na nádherné Strýnské Alpy s nejvyšším vrcholem Skåla (1858 m n. m.). Kdybyste měřili výšku kopce od paty, naměřili byste vůbec nejvyšší útvar severní Evropy. Vypíná se už od samotné vody fjordu. Každoročně se tu pořádá závod v běhu do kopce. Na vrcholu se nachází horská chata, která sloužila jako ozdravovna pro nemocné tuberkulózou. 

11. Slogen, Brekketind

Fantastické scenérie nám poskytne asi nejkrásnější norské pohoří v regionu Sunnmøre, Sunnmørské Alpy. Nejvyšším bodem je Kvitegga (1717 m. n. m.), nejoblíbenějším cílem je ale hora Slogen (1564 m. n. m.). Svou podobou vystřeleného šípu tvoří nejvýraznější dominantu. Treky míří také na horu Brekketind. 

12. Trollveggen

Nedaleko od Sunnmørských Alp se nachází pohoří Romsdal. Najdete tu magnet všech horolezců, nejvyšší kolmou skalní stěnu Evropy – Trollveggen (Trolí stěna). Převýšení je 1700 metrů, přičemž z víc jak poloviny je stěna kolmá. I na opravdu zkušené horolezce tu číhá nejedno nebezpečí.

13. Oksskolten 

Naše pomyslná výprava norskými horami pokračuje na sever pohořím Okstindan (v překladu Volské štíty). Nejvyšší vrchol je Oksskolten (1916 m n. m.). Nedaleko leží ledovec Okstindbreen a horské jezero. Při výstupu se dá přenocovat v turistické chatě Kjennsvasshytta. Turisté sem míří hlavně v létě, počítejte ale s náročným terénem. Bez stoupacích želez se neobejdete. 

14. Svartisen

Ledovec Svartisen ve své knize Cesta na sever zmiňoval Karel Čapek. Nachází se v národním parku Saltfjellet-Svartisen. Jde o druhý největší národní park v Norsku, který je proslulý rozmanitou přírodou a terénem od zelených nížin, přes okraje fjordů, jeskyně, až po majestátní ledovcové štíty. Nejvyšším vrcholem pohoří Saltfjellet (součást parku) je Ølfjellet.

15. Rago

Pocit jako byste se právě ocitli v třetihorách zažijete v národním parku Rago (nejvyšší vrchol Rago 1225 m). Rago se nachází nedaleko švédských hranic nad polárním kruhem. Ukrývá divokou a podmanivou přírodu. A když budete mít štěstí, zahlédnete tu i něco z místní fauny, například losa, soba nebo rosomáka. V meandrech řek zase žijí bobři.

16. Otertind

Posuneme-li se na daleký sever, pak za zmínku stojí Otertind – přezdívaný severonorský, nebo také arktický Matterhorn. Je součástí Lyngenských Alp. Lyngenské Alpy jsou oblíbeným cílem nejen horolezců a vysokohorských turistů, ale i skialpinistů a lyžařů. 

17. Finnmarksvidda

Dokonalý obraz severské tundry si promítneme v rozsáhlé zvlněné planině Finnmarksvidda, která se nachází na území Laponska. Jedná se o největší norskou náhorní plošinu s rozlohou větší než 22 000 km².

1511554724-poznavacizajezdnorsko027-large

NEJVĚTŠÍ ATRAKCE NORSKA: ATLANTSKÁ CESTA, ÚŽASNÉ FJORDY, TROLÍ STEZKA


Poznávací zájezd, Norsko letecky v malé skupině cestovatelů. Relax a načerpání nové energie pro obdivovatele norské přírody.
Bouřlivé a energizující vodopády, národní parky, typické norské fjordy, včetně Geirangerfjordu (seznam UNESCO). Romantické putování pobřežím Atlantického oceánu, úchvatné pohledy z Trolí stezky, národní park Jotunheimen a vyhlídková plavba Oslofjordem.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.