Na běžkách přes Hardangervidu

15.09.2024 Zpět



Expediční běžkařský kurz v Norsku - unikátní příležitost pro běžkaře a zimní dobrodruhy

Norové se prý rodí s běžkami na nohách. Na běžkách jezdí pro zábavu a relax, pro sport, ale také třeba do práce. Nejčastěji se vydávají na kratší výlety, pokochat se zimní krajinou s dalekými výhledy a užít si sluníčko. Dobrodruzi však putují na běžkách i více dní, a v takovém případě cestují se saněmi, tzv. pulke. Někteří se vydávají od chaty k chatě, avšak skutečné arktické dobrodružství prožívají ti, kteří nocují ve stanech.

Takové dobrodružství můžete na Hardangerviddě prožít nyní i vy. Národní park Hardangervidda a zároveň nejrozsáhlejší náhorní plošina v Evropě představuje pro nás Čechy nejbližší, a navíc velmi snadno dostupnou arktickou oblast - z letiště v Oslo jste v arktické oblasti za necelé tři hodiny.

Česká základna v Dagali poblíž města Geilo v příštím roce pořádá právě pro takové dobrodruhy, kteří by v království sněhu rádi zažili arktický „puťák na běžkách“, týdenní turnusy expedičních běžkařských přechodů. Program se skládá z přípravy a samotné expedice. V rámci přípravy si celá parta vyzkouší stavět stany ve sněhu, vařit v zimní přírodě, poví si o samotném plánování cesty, bezpečnosti, orientaci v terénu apod. První noc samotné expedice probíhá v blízkosti základny. Je tedy prostor a čas vyladit případné nedostatky. Pak se již na expedici všichni vydávají s vědomím toho, že, i když třeba nikdy dřív v zimě nestanovali, vědí, že to zvládnou.

Po celou dobu probíhá program pod vedením česky mluvícího horského vůdce s mezinárodní certifikací UIMLA. Program je veden jako kurz osvojování si dovedností zimního stanování, běžkování na delší vzdálenosti, plánování a bezpečného pohybu v horách.

Výhodou je, že můžete vyrazit jen se svojí partou, pokud je vás právě 7, nebo klidně i sami - na místě se pak setkáte s dalšími dobrodruhy. Nesporným benefitem je také cestování nalehko. Vše, co s sebou potřebujete, doma možná již máte, a pokud ne, bude se vám to jistě hodit i na jiných výletech českou přírodou (batoh, zimní oblečení, návleky, čelovka apod.). Půjčení běžek i dalšího speciálního vybavení na zimní stanování (stan, spacák, nafukovačky, vařiče, apod.) je součástí kurzu. Jen boty na běžky musíte mít vlastní.

Základna v Dagali se nachází v malebném skicentru Dagali Fjellpark na úpatí Hardangerviddy. Kromě ubytování (před a po expedici) nabízí saunu, horkou lázeň a půjčovnu vybavení. Ski centrum se svými aktivitami (sjezdové lyžování a nejdelší norská upravovaná sáňkařská dráha s vlekem) zajišťují alternativní program pro případ nepřízně počasí.

Pro více informací klikněte ZDE nebo kontaktujte přímo email expedicni.bezky@dagalifjellpark.no , paní Emilie Pilátová.

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.