Jak cestovat do Norska?

12.10.2017 Zpět



Nejpohodlnější a nejrychlejší cesta do Norska? Do Norska letecky nebo autem? Existuje varianta i vlakem? Samostatně bez cestovky nebo s profesionálním průvodcem?

To jsou otázky, které často dostávám od těch, kteří plánují výpravu nebo dovolenou do Norska. Odpověď nemusí být jednoznačná všeobecně, ale lze najít jednoznačnou variantu, která bude vyhovovat právě vašim představám a očekáváním.

Auto, nebo letadlo - to je, oč tu běží

Porovnání varianty „do Norska po zemi“ vers. „letecky do Norska“ je snadné. Autem je to do Oslo přibližně 1.300 až 1.500 kilometrů, podle toho, který z několika možných trajektů přes Baltické moře zvolíte (Sassnitz - Trelleborg; Rostock - Trelleborg; Rostock - Gedser s pokračováním Helsingør - Helsingborg; Puttgarden - Rødby; dánský Hirtshals - Kristiansand). Dáte-li přednost řešení tzv. „suchá noha“, tedy ještě zdlouhavější trase přes dánské mosty, pak vám tachometr ukáže dokonce přes 1.600 km. Ačkoli projedete významnou část Evropy, po cestě vás nic zajímavého nečeká. Nezábavná a nekonečná dálnice v Německu, a ještě nudnější ta švédská nebo případně dánská. Doporučuji si raději síly ponechat na cestování v Norsku. V Oslo putování Norskem teprve začíná a v průměru se dá očekávat, že tady během své dovolené najezdíte další dva (ale klidně i čtyři tisíce) kilometrů. Když to všechno sečtete, tak jste minimálně na 5.000 kilometrech průměrné cesty autem do Norska a zpátky. A to je opravdu dost. V úvahu je také nutné vzít úsporu časovou – autem do Oslo cca 1 a půl dne tam a jeden a půl dne zpět, letecky do Norska a zpět dohromady čtyři hodiny.

Vlastním autem = 1.300km a registrace na AutoPass

Samotná doprava autem v Norsku má některé odlišnosti od cestování v kontinentální Evropě. Předně doporučuji zaregistrovat si vozidlo do systému placení mýta AutoPass (bližší informace zde). Povinnost celodenního svícení a připoutání bezpečnostními pásy všech cestujících ve vozidle je striktně vyžadována. Případné pokuty za nedodržení těchto pravidel jsou velmi nepříjemné. Pozor si dejte také na správné parkování, především ve velkých městech - nepřekračujte dobu, na kterou si parking zaplatíte. Během jízdy je zakázáno telefonovat mobilním telefonem bez použití handsfree sady. Pokud povezete děti do výšky 135 cm pak si pro ně vezměte i dětskou sedačku. Je sice povoleno 20 mg alkoholu v krvi (0,2 promile), ovšem už při minimálním překročení se vystavujete hrozbě tvrdého postihu. Minimální hloubka dezénu na letních pneumatikách je 1,6 mm, na zimních pak 3 mm. Od 1. listopadu do první neděle po Velikonocích je povoleno použití pneumatik s hroty. Za tento typ pneumatik si při průjezdy center  velkých měst (Oslo, Bergen a Trondheim) připlatíte. V autě musí být minimálně jedna reflexní vesta.
Aktuální a užitečné informace o provozu, uzavírkách a objízdných trasách najdete na stránkách Vegvesen. Fungují také "inteligentní" navigace Wase a Google, které však nejsou u uživatelů v Norsku tak rozšířené jako v ČR a z toho pramení občasná nepřesnost - při kombinaci s Vegvesen však bude vaše cesta v Norsku určitě v pohodě. 
Pokud si budete chtít přivézt do Norska své vlastní potraviny, pak mírnou výhodou může být jízda vlastním vozidlem, které si lze naložit si auto plně vlastními potravinami. V případě dopravy do Norska letecky je pak váhový limit odbaveného zavazadla u letecké společnosti Norwegian 20kg plus palubní zavazadlo 10 kg.

Letecky = 2 hodiny a pohodlně

Výhody cestování do Norska letecky jsou zřejmé. Uspokojí hlavně ty, kteří preferují rychlost. Přímý let Praha – Oslo nebo Praha - Bergen trvá dvě hodiny. Další výhodou je pohodlí a bezpečnost. Je všeobecně známé, že letecká doprava je mnohem bezpečnější než cestování autem. Určitým omezením, jak se dostat letecky do Norska, je skutečnost, že jedinou společností zajišťující spojení z Prahy je právě zmíněný Norwegian. Většinou vypravuje do Oslo jen jeden přímý let denně, do Bergenu létají pouze dva až tři přímé lety týdně.

Vlakem pro nadšence 

Pro milovníky cestování vlakem je jedinou dobrou zprávou, že tato varianta je možná. Trasa vede přes dánskou Kodaň, švédská města Trelleborg a Göteborg a trvá i s přestupy 24 až 28 hodin. Prostě alternativa pro ty, kteří jedou bez cestovky a řeknou si, že „i cesta je cíl“.

Mám-li to stučně shrnout, tak určitě na zájezd do Norska letecky. Pro vyznavače individuálního cestování bez průvodce a při preferenci delší dovolené (2 týdny a více) je putování vlastním autem do Norska vhodnou prázdninovou alternativou. Věřím, že se vám naše rady na cestu do Norska budou hodit.

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.