Puffin safari - ptačí ostrovy

05.12.2017 Zpět



Na skaliskách malých ostrovech blízko od pobřeží Lofot a Vesterálů se nachází přísně chráněné ptačí rezervace. Na ostrovy je veřejnosti vstup zakázán. Bývají buď naprosto opuštěné, nebo se na nich nachází majáky usnadňující plavbu podél rozvrásněného pobřeží Norského moře. Život na těchto ostrovech je možné pozorovat pouze z paluby lodí a člunů (zodiac), připlouvajících do bezprostřední blízkosti jejich strmých břehů.

Nejfotogeničtějším obyvatelem těchto „ptačích ostrovů“ je papuchalk severní nebo také ploskozobý (angl. puffin). Pro svou barevnost a charakteristický zobák je také přezdíván mořským papouškem. Dorůstá délky až 30 cm a v rozpětí křídel měří do 60 cm. Pro potravu se potápí pod mořskou hladinu do hloubky až 7 metrů, pod vodou vydrží až půl minuty. Loví malé rybky – sledě, šproty, ale i různé druhy korýšů a měkkýšů.

Dalšími populárními obyvateli ostrovních rezervací jsou mořští orli (angl. white tailed eagel). Tito nádherní vládcové oblohy dosahují v rozpětí křídel až 2,5 metrů, v průměru se dožívají 21 let. Severní oblasti pobřežních vod Norska se chlubí největším zastoupením těchto dravců na světě, podle sčítání v roce 2008 jich tady žije kolem 9 až 11 tisíci kusů. Jejich strava je velmi rozmanitá – ryby, ale i ptáci a drobní savci.

Během puffin safari uvidíte také tereje bílého (angl. gannet) s typicky žlutým zabarvením peří na hlavě. Za svou kořistí se spouští k mořské hladině z výšky přes 30 metrů, do vody padá rychlostí 60 až 90 km/h. Dopad tereje do vody způsobí rázovou vlnu, která je schopna usmrtit ryby v okolí. Terej stačí svou kořist spolykat pod hladinou. Proto se z vody vrací vždy s prázdným zobákem. Ve vzduchu je velice šikovný letec, ale vzlet a přistání mu způsobuje problémy. Při hnízdění si vybírá místa, odkud se může vrhat dolů ze skály a nabrat plachtěním rychlost, z vodního povrchu vzlétá ztěžka, dlouhodobým máváním křídel spojeným s plácáním do vody. Z rovného zemského povrchu by terej ani nemohl vzlétnout, zlomil by si při tom křídla.

Při troše štěstí lze během safari zahlédnout rodinku tuleně obecného (angl. harbour seal) plácající se na opuštěných útesech vyčnívajících z moře nebo sviňuchy (angl. harbour porpoise), mořskou vydru (angl. otter) a norka (angl. mink).

Na ostrovech Bleiksøy a Forøy, která patří mezi nejznámější hnízdiště ptačích kolonií v Norsku, můžete pozorovat alky (angl. auk), kormorány (angl. cormorant), alkouny (angl. guillemonts) a racky (angl. seagull).

Dovolená Norsko vám jako zpestření zájezdů na Lofoty a Vesterály zprostředkuje tuto nádhernou podívanou. 

1511554673-lofoty-foto001-large

LOFOTY & VESTERÁLY - KLENOTY ZA POLÁRNÍM KRUHEM


Lofoty a Vesterály jsou považovány za nejkrásnější ostrovy na severní polokouli. Přestože se souostroví zelené a unikátní přírody nachází severně od polárního kruhu, stoupají v letních měsících díky Golfskému proudu teploty i k 23°C.
V tomto období je hlavním lákadlem fenomén nezapadajícího Půlnočního Slunce.
K nezapomenutelným zážitkům určitě patří plavba legendární Hurtigruten do mořského kaňonu Trollfjord, dobrodružství Velrybího safari (vorvani/ kosatky), atmosféra Vikingů, jedinečných pláží s bílým pískem s výhledem na Atlantický oceán i kouzelných rybářských vesniček zapsaných na seznamu světového dědictví UNESCO.
POSLEDNÍ VOLNÁ MÍSTA


Více informaci

Chci zjistit více o Norsku     Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Certifikát zákonného pojištění a Obchodní podmínky   Garanční fond 

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2018 ViaMarpi s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.