Norský zdravotní systém

16.11.2020 Zpět



 

Orientace v neznámém systému zdravotní péče v může být složitá, zejména pokud je spravován v cizím jazyce, v našem případě v norštině. Uvádíme několik užitečných norských slovíček, která vám mohou být užitečná potřebujete-li zdravotní ošetření.

Helse

Začínáme jedním z obecnějších slov. Helse neboli zdraví je slovo, které se nachází téměř ve všech zpravodajských článcích a popisech týkajících se norského zdravotního systému. Helse je zároveň předpona mnoha dalších důležitých norských slov souvisejících se zdravím:

Helsesjekk = kontrola stavu

Helsestasjon = zdravotní středisko

Helsemessig = vše související se zdravím

Smitte

Kvůli pokračující pandemii je smitte, což znamená infekce, slovo, které se v používání stává (bohužel) stále častějším. Existuje řada složených slov zahrnujících slovo smitte, které by bylo užitečné v dnešní koronavirové době znát:

Smittetilfeller = počet případů infekce

Smitteverntiltak = opatření přijatá k ochraně před šířením infekce

Smitterate = míra reprodukce, známá také jako R-číslo, metrika šíření viru. Pokud je míra reprodukce nebo R-číslo vyšší než 1,0, bude počet nakažených ve společnosti růst, protože každá infikovaná osoba předá virus průměrně více než jedné další osobě. Pokud je R-číslo mírně pod 1.0, bude počet nakažených klesat.

Fastlege

Fastlege = praktický lékař - seznam praktických lékařů naleznete na www.legelisten.no 

Legevakt

Toto je norské slovo, které byste se měli naučit, jakmile vyrazíte na dovolenou do Norska. Legevakt znamená pohotovost. Znalost tohoto slůvka může být životně důležitá, pokud potřebujete pomoct v kritické situaci. A když už mluvíme o kritických situacích, je třeba si zapamatovat některá nezbytná čísla pro pomoc v nouzi:

110- Pro požáry a velké nehody.

113- Pro ambulance a lékařské pohotovosti.

112- Pro policejní a záchranné koordinační centrum.

Sykehus

Možná stejně důležité jako legevakt je slovo sykehus, což znamená nemocnice. Další zásadní norské slovíčko pro řešení kritických zdravotních situací.

Sykehus je složenina dvou slov, Syke a Hus, což lze přímo přeložit jako „nemocniční dům“.

Apotek

Apotek (množné číslo Apoteker) znamená lékárna. Lékárny v Norsku běžně prodávají volně prodejné léky, lékárničky a zdravotnické potřeby, masti a krémy. Apotek najdete ve všech větších městech. Jeden z předních řetězců lékáren, Apotek 1, lze také identifikovat podle zeleného loga s bílým znakem pro plus, což má evokovat k mezinárodnímu symbolu první pomoci.

Norsko má v mnoha obchodech omezující pracovní dobu, což zahrnuje i Apoteker. Najít Apotek s prodlouženou otevírací dobou nebo s nedělním provozem může být obtížné. Počítejte s tímto limitem, pokud si potřebujete vyzvednout recept.

Helseforsikring

Helseforsikring znamená zdravotní pojištění. Norsko nabízí veřejné zdravotní pojištění těm, kteří zde pracují nebo žijí legálně. Můžete se také rozhodnout koupit si soukromý helseforsikring. Osobám, které jsou účastny norského zdravotního pojištění a registrovány v norském sociálním systému, je přiděleno osobní číslo, které je nutné uvést při návštěvě praktického lékaře v Norsku. Součástí zdravotních úkonů prováděných v rámci všeobecného zdravotního pojištění nejsou výkony dentistů a očních lékařů (pro děti do 18 let platí výjimka). Ošetření u praktického lékaře může být zpoplatněno, avšak v součtu za kalendářní rok platí limit – 2.460 norských korun (odpovídá zhruba 6.200 Kč).

Risiko

Používání tohoto termínu vzrostlo během období pandemie COVID 19. Setkáte se také s odvozeninou Risikovurdering = hodnocení rizik. Obyvatelé Norska jsou v současné době žádáni o dodržování opatření týkajících se cestování a dopravy. A to jak ve smyslu turistického ruchu do ostatních zemí, tak i návštěv příbuzných přijíždějících do Norska například ze sousedního Švédska nebo Finska.

1663753670-Preikestolen

POPRVÉ DO NORSKA: IKONICKÝ PREIKESTOLEN, FJORDY, VODOPÁDY


Letecky do Norska s malou skupinou klientů. Skalní útes Preikestolen - úžasný výhled z ikony Norska. Nejlákavější místa Skandinávie - fjordy, jedinečné scenérie norské přírody a národních parků, impozantní vodopády, panoramata ledovce Folgefonna. Královský palác a Vigelandpark, plavba lodí k ostrůvkům Oslofjordu.
Překvapivě skvělá norská gastronomie: losí/sobí steaky, rybí speciality.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.