Norsko - nejúspěšnější stát na zimní Olympiádě

10.01.2018 Zpět



Pro Norsko se zimní Olympiáda v Pchjongčchangu stala nejúspěšnějším podnikem sportovní historie. Z her přivezli norští sportovci do své země 39 medailí (14 zlatých, 14 stříbrných a 11 bronzových). Norsko tak překonalo dosavadní rekord v počtu získaných medailí na zimních olympijských hrách jedním státem, který dosud držely USA z Vancouveru v roce 2010.

Norský úspěch zimních olympijských her nebyl velkým překvapením pro některé, kteří znají popularitu zimních sportů ve Skandinávii. Tento úspěch je však o to výraznější, když si uvědomíte velikost týmu, který Norsko na zimní Olympiádě reprezentoval.

Zatímco USA poslaly do bitev o medaile v Pchjongčchangu 242 sportovců - nejvíce v zimní olympijské historii - Norsko vyslalo jen 109 zástupců. Jak píše i věhlasný New York Times, norský tým s méně, než polovinou sportovců ve srovnání s americkou olympijskou výpravou získal téměř dvojnásobek počtu medailí.

Mnoho fanoušků sportovního klání se zajímá o tajemství tohoto úžasného úspěchu. Ředitel elitního sportovního oddílu Olympiatoppen, Tore Øvrebø nabízí několik vysvětlení toho, co dělá norské sportovce odlišné a výjimečné. V rozhovoru pro Times Øvrebø říká, že v Norsku je prioritou poskytnutí pohodového a uvolněného prostředí pro mládež. Na tyto organizované mládežnické sportovní týmy nemůžeme „tlačit na pilu“, dokud nedosáhnou věkové hranice přes třináct let.

„Chceme nechat děti si hrát. Chceme, aby se rozvinuli bez stresu a zaměřili se na sociální dovednosti. Mnozí se naučí nemít strach z neúspěchu. Naučí se hodně aniž by se nutně museli mladí lidé navzájem porovnávat a srovnávat. Naučí se hodně, aby nebyli posuzováni. A cítí se lépe,“ říká pro Times.

Øverbø také konstatuje, že olympijští sportovci z Norska nedostávají od svých sportovních svazů výherní ceny nebo bonusy. „Myslíme si, že výherní peníze mění lidi na něco, čím by neměli být,“ říká Øvreb.

Úspěšný norský sportovec Johannes Høsflot Klæbo, který na letošní Olympiádě získal tři zlaté medaile, souhlasí také s pozitivním dopadem filozofie ponechání dětem svobodu a volnost.

Pro CNN Sport řekl, že severský národ je zaměřen na to, aby si děti vytvořily a šly svou vlastní cestou.

„Co je naším úkolem ve sportovní činnosti pro děti? Máme zodpovědnost dát dětem hezký sport, který je rozvíjí a dává jim radost," říká Johannes Høsflot Klæbo.

Klæbe také poznamenává, že lyžování je součástí života Norů. „Vždycky říkáme, že V Norsku se už narodíte s lyžemi na nohou. Víkend co víkend všichni chodí do lesa a na hory se svými lyžemi ... všichni to dělají, tak se pak nedivme sportovním úspěchům,“ říká 21letý lyžař.

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.