Nordkapp - severní konec Evropy

05.12.2017 Zpět



Představte si místo, kde se mixují vody dvou oceánů, konkrétně Atlantiku a Severního ledového oceánu. A zasněte se při myšlence na úžasný západ Slunce přecházející plynule v neméně kouzelný východ Slunce. A to vše na útesu, který se ční 300 metrů nad mořskou hladinou a nachází se v nejsevernějším koutě evropské pevniny. Ano, jste na Severním mysu – Nordkappu!

Na severní pól je to odsud pomyslnou vzdušnou cestou něco kolem 3.000 kilometrů, rozhodně blíž než zpátky do České Republiky. Mezi vámi a severním pólem se nachází už jenom nejsevernější norské území – souostroví Špicberky.

Kdo se jako poprvé objevil na Severním mysu?

Zažloutlé listy dávných kronik uvádějí, že prvním člověkem, který stanul na Severním mysu, byl v roce 1664 františkánský mnich Francesco Negri. Od 16. století v okolí mysu proplouvaly lodě odvážných mořeplavců, kteří se tímto směrem snažili objevit spojnici mezi Atlantickým a Tichým oceánem - Severovýchodní cestu. První turisty sem přivedl Thomas Cook v roce 1875.

Často se objevují diskuze, že Nordkapp (71°10´21“) není nejsevernějším bodem Evropy. Z čistě geografického hlediska je to pravda – Nordkapp se nachází na ostrově Magerøya, na který se sice díky podmořskému tunelu dostanete „suchou nohou“, nicméně ostrov nemůže být považován za pevninu. Známka „nejsevernější pevninský bod Evropy“ pak náleží výběžku Kinnaroden, ležící na Nordkinnhalvøya přibližně 80 kilometrů na východ od Severního mysu.

Přirodní zázrak

Vraťme se ale zpátky na Nordkapp. Největší lákadlem je tady téměř dva a půl měsíce trvající přírodní show, kdy se Slunce při svém západu dotkne hladiny oceánu, aby plynule přešlo ve svítání a ve svou další denní pouť po obloze. Jev trvá přibližně od poloviny května do konce července.

Pokud se nebudete chtít prolínat řadou turistů mířících k této atrakci a těšících se na snímek s kovovou skulpturou glóbu, která zde byla nainstalována v roce 1978, pak se vydejte na trek k místu Knivskjelloden. Z hlavní silnice je to k mysu na 71°08´01“ přibližně 9 kilometrů, dvě až tři hodiny poměrně náročné chůze. Odměnou v cíli vám bude nejen procházka divokou a drsnou přírodou, ale i fakt, že se dostanete ještě o něco severněji než Nordkapp. Odměnou za sportovní výkon může být zastávka v některé z rybářských vesniček (Kamøyvær, Repvåg) třeba na zdejší gurmánskou pochoutku – královského kraba. V blízkosti ostrova je skalisko vyčnívající z moře (Gjesværstappan), na kterém sídlí hejna kormoránů a papuchalků (nazývaných mořskými papoušky).

Nordkapp vás osloví dobrodružstvím dálek, je jedním z bodů i našich výprav za polární kruh, do země Sámů a dálného Severu.

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.