Národní den Sámů

05.12.2017 Zpět



Národní den Sámů (v původním jazyce Sami Sami álbmotbeaivi) připadá každoročně na 6. února. Tento den se konal v roce 1917 v norském Trondheimu první Sámský kongres. Na kongresu poprvé zazněly požadavky obyvatel norské a švédské části Laponska, poprvé byla deklarována snaha Sámů spolupracovat na hledání řešení společných problémů.

Na 15. Konferenci Sámů v Helsinkách konané v roce 1992 bylo přijato usnesení, že Národní den Sámů bude slaven právě dne 6. února u příležitosti první Konference Sámů v roce 1917. Národní den Sámů je svátkem pro všechny Sámy, bez ohledu na to, zda žijí v Norsku, Švédsku, Finsku nebo Rusku. V den oslav svátku by měla být vyvěšena vlajka Laponska a zní oficiální sámská státní hymna zpívaná v původním jazyce Sámů. Prvním Národní den Sámů byl slaven v roce 1993, který OSN na svém zasedání ve Švédsku vyhlásila Mezinárodním "Rokem původních obyvatel".

Od té doby jsou oslavy Národního dne Sámů stále více populární. Všechny komunální a státní administrativní budovy v Norsku mají povinnost vyvěsit v tento den také oficiální vlajku Laponska. Zvláště pozoruhodná je oslava v norském hlavním městě Oslo, kde zvony nejvyšší věže Radnice „vyzvání“ melodii sámské národní hymny. Podobně probíhají oslavy také v dalších velkých norských městech jako je Bergen, Trondheim, Stavanger a Kristiansund.

V současnosti žije v Norsku přibližně 40.000 Sámů, ve Švédsku 20.000, 7.000 ve Finsku a okolo 2.000 na ruském poloostrově Kola. V Laponsku jsou školy vyučující v jazyce Sámů, sámština je jedním z norských oficiálních úředních jazyků. Výsledkem zákona přijatého v Norsku v roce 1987 je ustanovení Sámského parlamentu (Samediggi), který si Sámové sami volí v pravidelných volbách. Kultura Sámů, povětšinou kočovných pastevců sobích stád, v mnohém připomíná život Indiánů. Proto se jim také říká „evropští Indiáni“.

Setkat se životem Sámů se můžete na zájezdech do Norska a Laponska. Vzhledem ke klimatickým podmínkám těchto oblastí je nejpříznivějším období pro dovolenou do norského a finského Laponska září. Program těchto zájezdů najdete zde.

1663615534-IMG-5175-photo-full-na-web

POLÁRNÍ ZÁŘE & VÝPRAVA HUSKY PSÍM SPŘEŽENÍM


Aurora Borealis nebo-li Polární záře je fascinující fenomén a životní zážitek. Dechberoucí světelná show vesmírných sil a mystická nádhera tajemného přírodního jevu. Zájezdy za Polární září pořádáme řadu let, na "lov" Polární záře jsme odborníky a naučíme vás, jak získat její skvělé snímky.
Fakultativní aktivity: Velrybí safari, Husky psí spřežení - jízda divočinou, výprava na sněžných skútrech, večerní saunování a unikátní lokální gastronomie.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.