Lov velryb

05.12.2017 Zpět



Jde o téma, které na první pohled dráždí všechny, kteří mají rádi přírodu. Na druhou stranu jsou tyto postoje zastávány pouze na základě emocí většinou získaných pouze z filmu „Zachraňte Willyho“, ale bez bližší znalosti reálií dalekých severských oblastí Norského a Barentsova moře. 

Lov velryb v nejsevernějších mořských oblastech Evropy je již po staletí běžnou součástí života zdejších rybářů. Hvalkjøtt, neboli velrybí maso, je součástí tradičního norského jídelníčku. Na severu Norska ho dostanete koupit naprosto běžně, existuje nepřeberné množství jeho úprav a různých receptů – od uzení, po grilování nebo jen vaření. Úředníci z bruselských kanceláří prodej tohoto masa na území Evropské unie zakázali. Toto nařízení však nemá žádnou racionální argumentaci a je srovnatelné s nedostatečně či dostatečně zahnutými banány.

Lov velryb podléhá v Norsku přísné kontrole a regulaci. Nepochybně odbornější a s hlubší znalostí než by tomu bylo, kdyby lov velryb řídili v centrále EU. Ovšem není lov velryb jako lov velryb – existují státy, typickými představiteli jsou Chile a Japonsko, které si s lovem velryb nelámou hlavu a kde je lov kytovců a obecně drancování moře ryze komerční, průmyslovou a naprosto neřízenou aktivitou.

Hlavním argumentem pro lov velryb v norských vodách je řízení a regulace stavu ostatních ryb především tresek a lososů v Norském a Barentsově moři. Rybářské společnosti chovají na svých farmách v obrovských sádkách při pobřeží chovné ryby, kterými krmí tresky a lososy na otevřeném moři. Norský losos a treska patří mezi nejžádanější mořskou pochoutku a jsou významným exportním artiklem Norska. Skutečností je, že všechny druhy kytovců – velryb – lovených v Norsku se živí rybami (tedy nikoli planktonem jako některé jiné velryby v jiných částech světa) a absolutní zákaz lovu velryb by vedl k tomu, že rybářské společnosti by do moře dávaly investice bez jakékoli návratnosti. Je to příběh podobný tomu o chytré horákyni – chtěli bychom si sice pochutnat na kvalitním lososovi z volného moře, ale zároveň bychom si přáli, aby nám na talíř „připlaval“ bez vynaložení jakýchkoli nákladů.  Z pohledu čisté logiky je lov velryb v Norsku výsledkem snahy o řízení zásob kvalitních ryb a jejich rybolovu na volném moři.
 

Norové si velice váží přírody, respekt k moři je naprostou samozřejmostí. Politika a fungování lovu velryb v Norsku je velice citlivá vůči všemu ostatnímu, co moře poskytuje. Pečlivé sledování celého ekosystému chrání moře a zároveň pomáhá rybářskému průmyslu. Povolená kvóta pro lov velryb se stanovuje jako 1% (ano pouze 1%) z celkového počtu kusů těchto kytovců!!! Vše podléhá průběžnému monitoringu. Přijeďte se na velryby podívat v rámci velrybího safari, během zájezdu do Norska nasát atmosféru života jedinečných živočichů (aktuálně největších žijících živočichů na planetě) a zjistíte, že zjednodušování bez znalosti detailů může někdy vést k nepřesným závěrům.

Zde můžete najít aktuální zájezd do Norska za velrybami.

1663833159-na-web-IMG-1356

LOFOTY - LETNÍ SLUNOVRAT ZA POLÁRNÍM KRUHEM


Nejkrásnější ostrovy severní polokoule. Zelené souostroví s unikátní přírodou severně od polárního kruhu. V létě zde stoupají teploty díky Golfskému proudu přes 20°C. Fenomén nezapadajícího Půlnočního Slunce.
K zážitkům patří plavba motorovým člunem do mořského kaňonu, atmosféra Vikingů, pláže s bílým pískem na pobřeží Atlantického oceánu, kouzelné rybářské vesničky (UNESCO) a úžasné vyhlídkové vrcholy.
Lokální gastronomie - ryby a další speciality.


Více informaci

1663615534-IMG-5175-photo-full-na-web

POLÁRNÍ ZÁŘE & VÝPRAVA HUSKY PSÍM SPŘEŽENÍM


Aurora Borealis nebo-li Polární záře je fascinující fenomén a životní zážitek. Dechberoucí světelná show vesmírných sil a mystická nádhera tajemného přírodního jevu. Zájezdy za Polární září pořádáme řadu let, na "lov" Polární záře jsme odborníky a naučíme vás, jak získat její skvělé snímky.
Fakultativní aktivity: Velrybí safari, Husky psí spřežení - jízda divočinou, výprava na sněžných skútrech, večerní saunování a unikátní lokální gastronomie.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.