Lofoty - nejkrásnější souostroví severní polokoule

06.12.2017 Zpět



Vydejte se s námi poznat Lofoty, největší norské souostroví. Do celkového počtu patří asi osmdesát ostrovů, z nichž ty největší jsou Austvågøy, Hinnøya, Vestvågøy, Moskenesøy, Skrova, Gimsøy a na samém jihu vzdálené ostrovy Værøy a Røst. Jaké je tu počasí, na co se připravit a co nesmíte minout? 

Počasí

Ačkoli se ostrovy nacházejí přibližně 200 kilometrů severně od severního polárního kruhu, setkáte se zde počasím na zdejší zeměpisnou šířku naprosto neobvyklým. Oblast, nacházející se na stejné rovnoběžce jako kanadský Klondike nebo Yukon na Aljašce, je díky vlivu teplého Golfského proudu teplotně daleko příjemnější než zmíněné oblasti. 

Letní teploty se zde pohybují standardně nad 20°C, často atakující také 25°C a v loňském létě se dokonce dostaly až na 30°C. Svěží zelená barva dokresluje malebnost celého souostroví. Teploty v zimních měsících jsou podobné jako v podhůří našich hor.

Historie a zajímavosti

Historie Lofot je jednoznačně spojena s vikingy. Odsud vyráželi vikinští náčelníci se svými druhy na typických lodích k objevným výpravám především na západ směr Grónsko a pobřeží Severní Ameriky. 

Celá historie éry vikingů je velmi zdařile zobrazena v Lofotr Museum, které se nachází na ostrově Vestvågøy při silnici E10 asi 60 km jižně od hlavního města Svolvær.

V češtině se zabydlel název Lofoty, ačkoli správně by měl být jen Lofoten. Takhle to odpovídá skutečnému originálnímu pojmenování a není bez zajímavosti, že název Lofoten používal ve své knize Cesta na sever i klasik české literatury, Karel Čapek.

Jaké jsou Lofoty?

Lofoty jsou tak trochu krajinou dvou světů. Zřetelná je odlišnost západního a východního pobřeží. Zatímco od západu je jasný vliv Atlantického oceánu, ale zároveň i Golfského proudu, východní pobřeží je schováno za hradbou vysokých skalních štítů. 

Na západním pobřeží se často setkáme s rozsáhlými přímořskými plážemi s jiskřivým bílým pískem, východ je domovem rybářů a množství rybářských přístavů vesniček. 

Kromě samotného hlavního města Svolvær najdeme na východní straně ostrovů i Henninsvær – Benátky Lofot, původně vikinský Kabelvåg, Nusfjord (památka UNESCO), malebné Reine a Hamnøy i „na konci světa“ se schovávající vesničku Å.

Treky na Lofotech

  • Díky štíhlosti Lofot jsou velmi populární přechody, ať už kratší nebo i delší, z východního pobřeží na to západní. 

  • Jedním z nejatraktivnějších je trek z vesničky Sørvågen na vrchol Hermannsdalstinden přes chatu Munkebu. Ostrovy však nabízejí i řadu dalších příležitostí k procházkám a úchvatným túrám. 

  • Nejvyšším vrcholem Lofot je Møysalen (1226 m.n.m.) na ostrově Hinnøya. I sem vede nádherný výstup, ovšem k nástupnímu místu je lépe se dopravit lodí některého z místních rybářů Lonkanfjordem z Kaljordu.  

Co dalšího stojí za to vidět

Na Lofotech se nachází množství turistických lákadel. Doslova magnetem je vikinské muzeum Lofotr Viking museet, kde na vás silně zapůsobí atmosféra života těchto výbojných dobyvatelů a hrdinných objevitelů. 

Lofoty jsou původně domovem rybářů a tento fakt se odráží například v muzeu Norwegian Fishing Village (Norsk Fiskerværsmuseum) ve vesničce Å. V blízkosti Svolværu je také dřevěná Lofotská katedrála. 

K pozorování Polární záře je ideálním místem Polar Light Centrum v obci Laukvik. Rozhodně byste si neměli nechat ujít úžasnou plavbu mořskou soutěskou, Trollfjordem. Zajíždí sem lodě legendární společnosti Hurtigruten na své plavbě mezi přístavy Stokmarknes a Svolvær.

Díky slavné povídce Pád do Maelstromu, kterou napsal Allan Edgar Poe, jsou častým cílem návštěvníku Lofot také mohutné mořské víry a proudy Moskenstraumen. Patří mezi největší světové vodní víry a nacházejí se v úžině mezi ostrovy Moskenesøy a Værøy.

Celá malebnost Lofot je umocněna letním fenoménem – Půlnočním Sluncem. Piknik na západních písečných plážích a pozorování nezapadajícího slunce, které se jen na chvíli jakoby dotkne hladiny oceánu, se stane nezapomenutelným zážitkem.

Jak se dostat na Lofoty

Na ostrovy vede z norské pevniny několik trajektů. Nejdelším je ten z Bodø, často používanými jsou také z přístavů Skutvik nebo Bognes. Teprve nedávno (v roce 2005) byla otevřena možnost dostat se na ostrovy „suchou nohou“. Soustava mostů a podmořských tunelů silnice E10 je úspěšnou ukázkou mistrovství norských stavitelů.

Naše tradiční zájezdy na Lofoty a Vesterály vám představí mnohá další lákadla těchto úžasných a fotogenických souostroví – necháváme si je jako překvapení a naše „tajné“ tipy.

1663833159-na-web-IMG-1356

LOFOTY - LETNÍ SLUNOVRAT ZA POLÁRNÍM KRUHEM


Nejkrásnější ostrovy severní polokoule. Zelené souostroví s unikátní přírodou severně od polárního kruhu. V létě zde stoupají teploty díky Golfskému proudu přes 20°C. Fenomén nezapadajícího Půlnočního Slunce.
K zážitkům patří plavba motorovým člunem do mořského kaňonu, atmosféra Vikingů, pláže s bílým pískem na pobřeží Atlantického oceánu, kouzelné rybářské vesničky (UNESCO) a úžasné vyhlídkové vrcholy.
Lokální gastronomie - ryby a další speciality.


Více informaci

1511624066-nordkapp-foto007-large

NORDKAPP A LOFOTY - NEJKRÁSNĚJŠÍ MÍSTA SEVERNÍHO NORSKA


Prožijete jeden z nejúchvatnějších západů Slunce na zeměkouli - nad Atlantským oceánem v nejsevernějším koutě Evropy. Tento výjimečný jev trvá na Nordkappu jen v období od 14. května do 1.srpna !!! Tento zájezd do Norska je skvělou příležitostí pro milovníky severské exotiky – kombinuje barevnou svěžest nejkrásnějšího souostroví severní polokoule s fascinující přírodou Laponska, kterou lze srovnat pouze s podmínkami v Kanadě a na Aljašce. Výhodou je, že nemusíte cestovat tak daleko a přitom budete dokonce severněji než slavný Yukon nebo Klondike. Díky Golfskému proudu je v letním období teplotně přátelskou oblastí, kde v tomto období probíhá polární den.

PROGRAM ZÁJEZDU JE SESTAVEN NA 8 DNÍ.
PŘIJÍMÁME NEZÁVAZNÉ OBJEDNÁVKY NA ROK 2024.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.