Kořeny Edvarda Muncha ve Vågå

04.12.2017 Zpět



Edvard Munch (1863-1944) je jedním z nejslavnějších norských umělců a malíř světové úrovně. Byl velice uznávaný, a jak to u umělců bývá, i velice kontroverzní. Lidé ho vnímali jako stydlivého, sobeckého, se zájmem pouze o sebe a své umění. Pokud se rozhodnete ho poznat blíže přesvědčíte se však o opaku. Edvarda velice zajímalo, jak nás ovlivňují geny, které dědíme po svých rodičích a předcích. Abychom poznali i my Edvarda lépe podíváme se tedy do míst, kde jsou jeho rodinné kořeny - v malém městečku Vågå schovávajícímu se mezi dvěma národními parky Rondane a Jotunheimen.

Vågå není rodištěm Edvarda Muncha, ale místem, kam Edvard často cestoval a trávil hodně času, aby i on sám poznal odkud pochází. Dnes můžete ve Vågå najít turistickou naučnou stezku věnovanou právě Edvardu Munchovi. Celá rodina Munch pocházela z Vågå, a proto se o tomto místě často hovořilo v rodinném kruhu. Tady malý Edvard poslouchal příběhy svého otce nebo dědečka. Protože byl Edvardův otec Christian povoláním lékař, museli často cestovat, ale Vågå bylo vždy ústředním místem celé rodiny.

V denících, které si Edvard psal se často zmiňuje o tomto malebném městečku a o kostele z roku 1150, který je jeho dominantou. Edvard byl přímo inspirován kresbami nacházejícími se v interiéru kostela a do svého deníku si poznamenává: „Pastor Henning Munch, který působil v 17. století v kostele Vågå je pravděpodobně členem naší velké rodiny. Jeho kresby jsou okouzlující. Dnes už víme, že Henning Munch nebyl přímým příbuzným Edvarda Muncha. Tento pastor však vyzdobil kresbami několik norských kostelíků. Patří k nim i kresby uvnitř i všem velice dobře známého sloupového kostelu ve městečku Lom.

Pokud se chcete vydat po stopách Edvarda Muncha, pak ve Vågå můžete najít Edvardovu bystu, která jako jediná byla vytvořena ještě za jeho života. Vytvořil jí Jo Visdal rodák z Vågå a blízký přítel Edvarda. Spolu se setkali na studiích v Londýně.

Městečko Vågå je častým turistickým cílem nejen kvůli Edvardu Munchovi, ale také proto, že se zde nachází nejstarší norská cukrárna, kde připravují výbornou kávu, tradiční norské wafle a další norské speciality. Pokud na své dovolené v Norsku chcete poznat norské umění a kulturu, Vågå by rozhodně nemělo chybět na vašem seznamu navštívených míst.

1578493009-DSC-0397

EUROVÍKEND OSLO - JO NESBØ, VE STOPÁCH HARRYHO HOLEA


Pohodový zájezd do Norska na prodloužený víkend - Oslo. Navštívíte mnoho turisticky atraktivních zajímavostí hlavního města Norska. Muzea, parky, galerie, přístav, Královský palác i kavárničky a restaurace s místními specialitami. Český průvodce Vám ukáže skrytá zákoutí jako restauraci u Schrøderů - oblíbené místo Harry Holeho, dům v Sofiině ulici 5 nebo místo v 21. patře hotelu Radisson SAS a další jeviště světoznámých detektivek.

RÁDI VÁM PŘIPRAVÍME INDIVIDUÁLNÍ PROGRAM NA MÍRU PRO VÁMI VYBRANÝ KONKRÉTNÍ TERMÍN.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.