Nejhezčí norské vodopády

06.12.2017 Zpět



Je-li Finsko zemí tisíců jezer, pak Norsko může být směle nazýváno zemí tisíců vodopádů. Některé vodopády jsou snadněji přístupné a za mnohými se musí nějaký ten krok ujít, avšak každý tento pohled stojí za to a utkví vám v paměti. Zvláště v letních dnech je síla vodních mas inspirující a přímo energeticky nakažlivá. Poznejte nejkrásnější norské vodopády. 

Velké množství vodopádů v Norsku, přírodních i uměle vytvořených, slouží jako pohon turbín vodních elektráren. Například Mardalsfossen je kvůli tomu aktivní jen v období od 20. června do 20. srpna. Díky zemské přitažlivosti masy vodních proudů je v Norsku asi 2600 vodních elektráren.

Vydejte se objevovat krásy vodopádů. Stačí si vybrat v podsložce Energie fjordů a vodopádů. Mezi nejvíc obdivované a nejnavštěvovanější patří užší skupina těchto přírodních monumentů.

1. Sju søstre 

Mezi turisticky nejatraktivnější vodopády patří Sju søstre padající přímo do vod Geirangerfjordu. O tomto fjordu se říká, že je nejkrásnějším na světě. K vodopádu – v překladu Sedm sester – se váže pověst. Vypráví příběh Ženicha nebo ve volném překladu také Nápadníka – vodopádu Friaren tekoucím z protilehlého srázu fjordu. Vodopádem ztělesněný mladý muž dychtivě shlíží na Sedm sester (Sju søstre) a není s to se rozhodnout, kterou z krásek si má vybrat. Zcela určitě si nakonec vybere tu správnou. Téměř každodenní dilema rozhodování, které je nám tak blízké, je skrze pověst zarámované do krásné přírodní scenérie.

2. Tvindefossen

Bohatě kaskádovitý vodopád Tvindefossen se nachází na spojnici Bergenu a hlavního města Oslo (silnice E16). Jakmile vyjedete z přístavního městečka Flåm směr Voss, vodopád na vás doslova vykoukne na pravé straně silnice – zastávka je zde téměř povinná.

3. Langfossen

Langfossen na řece Vaula je možné shlédnout od jeho úplného začátku. Padá v délce 612 metrů. Stačí překonat značenou trasu a dostanete se až na vršek. Shora je krásný výhled na fjord pod vodopádem. Světová databáze vodopádů (The World Waterfall Database) Langfossen vyhlásila jedním z 10 nejhezčích na světě. Jelikož nepohání žádnou elektrárnu, zachoval si svou přirozenou krásu. 

4. Vettisfossen

Jestli vás nespoutaná vodní masa fascinuje, nesmíte minout Vettisfossen s volným pádem přes 275 metrů. Nachází se v národním parku Jotunheimen. Vodní úkaz není nijak regulovaný, a tak je zcela přírodní. Řadí se mezi nejvyšší vodopády Norska. I ze světového hlediska je to vzácnost – pád vody je totiž zcela volný. 

5. Vøringfossen 

V oblasti západních fjordů narazíte na skutečné skvosty. Právem mezi ně patří impozantní Vøringfossen na říčce Bjoreio. Vodopád je k vidění v národním parku Hardangervidda. Celkově se tyčí do výšky 182 metrů a během cesty k zemi překonává nespoutaná vodní masa několik kaskád. Řadí se mezi nejnavštěvovanější v Norsku. Doporučujeme na něj pohlédnout z nedávno postaveného velkolepého mostu, který se klene nad údolím. Má rozpětí 47 metrů.

6. Vidfossen

Vidfossen najdete v údolí Oddadalen nedaleko města Odda. Je k vidění ze silnice č. 13, ale byla by škoda kolem něj pouze prosvištět. Je poměrně vysoký (nějakých 300 metrů) a zároveň také dost široký. Má zajímavý členitý tvar, který jinde neuvidíte. Zhruba ve své polovině se rozděluje na několik silných proudů.  

7. Låtefossen  

A další perla západních fjordů. Nedaleko Vidfossen je o něco známější Låtefossen. Vlastně jsou to dva vodopády, které se spojují u kamenného mostu. Jestli vám to itinerář dovolí, Låtefossen doporučujeme navštívit brzy zrána. Slunce nad ním vytváří kouzelnou duhu. 

8. Stigfossen 

Pokud pojedete Trolí stezkou, pak se vám přímo do cesty postaví Stigfossen. Budete muset překonat kamenný most Stigfossbrua a osvěžující sprška vodní tříště vás nemine. Tento vodopád je 180 metrů vysoký a padá do údolí Isterdalen. Nejhezčí pohled na něj je z dolní a vrchní části Trolí stezky – zdola vás uchvátí jeho majestátní síla, z vrchu si zase prohlédnete celou scenérii včetně Isterdalen. 

9. Steindalsfossen 

Z Bergenu směr Hardangervidda (silnice Rv7) narazíte na vodopád Steindalsfossen. Jestli byste si rádi prohlédli vodní masu i z jiné perspektivy, tak si tento zážitek nesmíte nechat ujít. Steindalsfossen vás totiž nechá nahlédnout přímo do svého nitra. Dostanete se tu mezi skálu a padající vodní proud, takže vše uvidíte i "z vnitřní strany". Výška Steindalsfossen je 46 metrů a v oblibě ho měl například i císař Vilém II. Pruský.

 

1511554724-poznavacizajezdnorsko027-large

NEJVĚTŠÍ ATRAKCE NORSKA: ATLANTSKÁ CESTA, ÚŽASNÉ FJORDY, TROLÍ STEZKA


Poznávací zájezd, Norsko letecky v malé skupině cestovatelů. Relax a načerpání nové energie pro obdivovatele norské přírody.
Bouřlivé a energizující vodopády, národní parky, typické norské fjordy, včetně Geirangerfjordu (seznam UNESCO). Romantické putování pobřežím Atlantického oceánu, úchvatné pohledy z Trolí stezky, národní park Jotunheimen a vyhlídková plavba Oslofjordem.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.