Via ferrata

06.12.2017 Zpět



Tak hned na úvod – via ferrata nebo-li ocelovými lany zajištěná lezecká cesta je příležitostí téměř pro každého. Nemusíte být zdatný a zkušený horolezec. Je to bezpečný způsob zábavy, jak se dostat na místa s úchvatnými výhledy, užít si netradiční zážitek. Stejně jako například sjezdové tratě, i ferraty se dělí na různé kategorie obtížnosti. Ty nejlehčí zvládnou nadšenci všech věkových kategorií včetně dětí. To jediné na čem záleží je bezpečná výbava – feratový set (úvazek) a ochranná přilba. Nic nemusíte kupovat, příslušné vybavení si lze ke konkrétnímu výstupu i půjčit.

Norské feraty mohou co do kvality zajištění i pestrosti výhledů směle konkurovat těm alpským, ať už těm v Dolomitech nebo těm v Rakousku. Početně jich je zatím méně, ale díky rostoucí popularitě v posledním období nové via ferraty i v Norsku přibývají poměrně rychle.

K těm již tradičním feratám bezesporu patří Tysso Via Ferrata – tady si užijete stejné pocity jako stavitelé přehrady, většinou vojenští námořníci, kteří cestu denně používali. Nástup na feratu není označen, důvodem je komerční aktivita místní organizace pořádající placené výstupy feratou. Ti, kteří jsou zkušenější a služby placených průvodců nepotřebují , projdou od parkoviště ve Skjeggedal podél severního břehu jezera Ringedalsvatnet do míst, kde se horská říčka Tysso vlévá do jezera. Tady se vydají vlevo podél říčky až ke skalní stěně, kde ferata začíná. Samotné převýšení na feratě je cca 150 metrů, obtížnost střední, ale vzdušnost téměř v celém úseku. Odměnou je časové zkrácení klasického výstupu na populární skalní útes Trolltunga.

Výrazně jednoduší a pohodlnější je ferata u městečka Loen ležícím na břehu Innvikstfjordu. Ferata je velice populární i díky nejdelšímu visutému mostu v Evropě Gjølmunnebridge (otevřen v roce 2013). Ferata začíná u hotelu Alexandra a vede pod vrchol Hoven (1.011 m.n.m.). Ferata vám poskytne nádherné a fantastické výhledy na okolní hory, fjord pod vámi i na největší evropský ledovec Jostedalsbreen. Feratu zvládnou i začátečníci (samozřejmě s nutným vybavením feratový úvazek, přilba).

Přívlastek nejdelší zajištěné cesty v severní Evropě se může pyšnit ferata na vrchol Munken (Mnich) ve výšce 518 m.n.m. Z Trondheim se vydáte trajektem Flakk – Rørvika a pak na sever podél pobřeží Flakkfjordu. Nástup k feratě začíná hned u státní silnice č. 755. Ferata je nenáročná, měří 950 metrů a nabízí neskutečné pohledy na fjord i na čilý ruch lodí plujících do a z přístavu Trondheim. Pohled z vrcholu Munken stojí za to.

V jižní části Norska se nachází velmi snadná ferata u obce Gautefall. Pravým opakem je ferata s největším výškovým rozdílem. Nachází se u známého městečka Lom ležícího na soutoku řeky Skim a Bøvre. Ferata začíná 2 km z centra Lom od kempu Nissegarden v nadmořské výšce 380 metrů a končí pod vrcholem Eggjapiken ve výšce 1.524 metrů. Jde o náročný výstup pro zkušenější „feratisty“ a vysokohorské lezce. Obzvlášť u této feraty je důležité sledovat přepověď počasí, oblast národního parku Jotunheimen je nejvýše položenou norskou oblastí, změny povětrnostních podmínek jsou, jako v každých horách, časté a rychlé.

Vypravíte-li se na některou z ferat s průvodci naší cestovní kanceláře, vybavíme vás potřebnými bezpečnostními prvky – feratové úvazky, přilby. Tak neváhejte, dobrodružství čeká na vás. :)

1663613700-IMG-2082-na-web

OKRUŽNÍ ZÁJEZD NORSKEM S VÝSTUPEM NA TROLÍ JAZYK


Okružní poznávací zájezd pro ty, kteří míří do Norska a Skandinávie a chtějí si v malé skupince užít maximum turistických atrakcí. Kromě unikátních skvostů severské přírody si dopřát i sportovnější pohyb.
Třešničkou na dortu zájezdu je výstup na jednu z nejúžasnějších dominant Norska - skalní převis Trolí jazyk (Trolltunga).
Podlehnete energii bouřících vodopádů nebo magické atmosféře strmých norských fjordů a výhledům na ledovce?


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.