Papuchalkové - Puffins

06.12.2017 Zpět



Papuchalkové patří do rodiny Alek, což je čeleď rackovitá, ale jsou menší než ostatní Alky. Díky černobílému zbarvení a přímé chůzi jsou podobní tučňákům, avšak s nimi nemají blízké vztahy. Charakterizují se jejich jasně červenými nožkami a výrazně barevným zobákem, proto se jim také přezdívá″klauni oceánů″. I přes to, že papuchalky umí létat a mávnou křídly až 400x za minutu, přičemž vyvinou rychlost až 88km/h, nejsou dobří letci. Jsou ale výborní plavci a dokáží se ponořit do hloubky kolem 70 metrů, kde loví ryby, larvy úhořů apod. Mohou nachytat velké množství potravy najednou díky jejich čelistní kosti, které jim umožňují otevřít obě části zobáku rovnoběžně, a tak jim ze zobáku nevypadne ani jedna rybka. Papuchalkové pro potravu létají až 100 kilometrů na širý oceán.

Již zmíněná pestrobarevnost jejich zobáků však netrvá stále. V období mimo páření, kdy odlétají do teplejších krajů, barva opadne a vrací se zas na jaře, kdy slouží jako ozdobné roucho pro námluvy, které obvykle probíhají na cípech severní Evropa. Poté samci hloubí na okrajích útesů hluboké nory, do kterých samička klade pouze jediné vajíčko, na kterém se v sezení střídají oba rodiče. Po vylíhnutí mláděte se o něj starají také oba rodiče a to zhruba šest týdnů do doby, dokud není schopno pod rouškou tmy poprvé vylétnout. Když se naučí létat, zhruba na pět let opouští hnízdo a vrací se až v době, kdy jsou schopni páření.
V Norsku jsou největším výskytem papuchalků vyhlášené především Lofoty a Vesterály. Přírodní rezervace "ptačích ostrovů" najdeme jak v okolí městečka Bleik na Vesterálech, tak i v nejjižnější části Lofot na ostrovech Moskenesøy, Værøy a Røst.  

Papuchalkové se rozdělují do tří druhů a to Papuchalk bělobradý, Papuchalk černobradý a Papuchalk chocholatý. V Norsku jakož v celém Severním pobřeží je k zahlédnutí jen Papuchalk bělobradý.

Za papuchálkami jezdíme během poznávacího zájezdu Lofoty - perla severu.

1663833159-na-web-IMG-1356

LOFOTY - LETNÍ SLUNOVRAT ZA POLÁRNÍM KRUHEM


Nejkrásnější ostrovy severní polokoule. Zelené souostroví s unikátní přírodou severně od polárního kruhu. V létě zde stoupají teploty díky Golfskému proudu přes 20°C. Fenomén nezapadajícího Půlnočního Slunce.
K zážitkům patří plavba motorovým člunem do mořského kaňonu, atmosféra Vikingů, pláže s bílým pískem na pobřeží Atlantického oceánu, kouzelné rybářské vesničky (UNESCO) a úžasné vyhlídkové vrcholy.
Lokální gastronomie - ryby a další speciality.


Více informaci

1511624066-nordkapp-foto007-large

NORDKAPP A LOFOTY - NEJKRÁSNĚJŠÍ MÍSTA SEVERNÍHO NORSKA


Prožijete jeden z nejúchvatnějších západů Slunce na zeměkouli - nad Atlantským oceánem v nejsevernějším koutě Evropy. Tento výjimečný jev trvá na Nordkappu jen v období od 14. května do 1.srpna !!! Tento zájezd do Norska je skvělou příležitostí pro milovníky severské exotiky – kombinuje barevnou svěžest nejkrásnějšího souostroví severní polokoule s fascinující přírodou Laponska, kterou lze srovnat pouze s podmínkami v Kanadě a na Aljašce. Výhodou je, že nemusíte cestovat tak daleko a přitom budete dokonce severněji než slavný Yukon nebo Klondike. Díky Golfskému proudu je v letním období teplotně přátelskou oblastí, kde v tomto období probíhá polární den.

PROGRAM ZÁJEZDU JE SESTAVEN NA 8 DNÍ.
PŘIJÍMÁME NEZÁVAZNÉ OBJEDNÁVKY NA ROK 2024.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.