Hurtigruten - Orient Express na moři

06.12.2017 Zpět



Původním cílem plavební společnosti, jejíž název se nakonec ustálil na Hurtigruten, bylo zajišťovat spojení mezi jednotlivými městy a osadami téměř nekonečného norského pobřeží od Bergenu přes Lofoty a Vesterály až po severovýchodní Kirkenes. Zpět z dalekých oblastí severního Laponska i Lofot se pak do měst ležících u západních fjordů jako je Ålesund, Trondheim nebo Bergen dostávaly kožešiny, tresky a další produkty rybářů.

Historie lodí Hurtigruten

Během obou světových válek byla celá flotila lodí Hurtigruten nasazena do válečných bojů norské armády. Plnila především zásobovací úkoly, sloužila k převozu vojáků a zároveň se stávala častým terčem nepřátelské palby. Po skončení II. světové války byla provozuschopná jen tři z původně čtrnácti plavidel.

Obrovská renesance přichází spolu se státní podporou norské vlády po objevení nalezišť ropy a plynu v Severním moři. Od 70. a 80. let společnost Hurtigruten významně investuje do luxusních plavidel, kromě plnění zásobovací funkce se čím dál tím více orientuje i na turistický ruch, zájezdy a dovolené pro bohatou klientelu. Důkazem jsou pravidelné vyjížďky do turisticky atraktivních míst jako je Trollfjord a Geirangerfjord. Dnešní flotila lodí Hurtigruten je vybavena komfortními kajutami, pohodlí cestujících je zajištěno počínaje panoramatickým salónem, přes skvělou gastronomii až po luxusní výstřelek, jakým jsou vířivky na palubě.

Výletní plavba po 7 dní

Cesta z Bergenu přes Lofoty do městečka Kirkenes, které mimo jiné leží na stejném poledníku jako turecký Istanbul, trvá sedm dní a za tu dobu projedete nespočet fjordů a vzdálenost přibližně dvou tisíce kilometrů. Během plavby jsou organizovány poznávací zájezdy k několika norským lákadlům, jako je vodopád Vøringfossen, ledovec Svartisen, Trolí stezka, Vikingské muzeum na Lofotech nebo Nordkapp.

Společnost Hurtigruten má dokonce své vlastní muzeum. Nachází se na jednom z ostrovů Vesterál v přístavu Stokmarknes. Součástí expozice je nejen dokonale zpracovaná historie zásobování a života na dalekém severu, ale i prohlídka dnes již pouze kotvící lodi Finnmarken. 

Nezapomenutelný zážitek

Nálada na lodi je jako z časů anglických detektivek a umně ji popsal i Karel Čapek ve své knize Cesta na sever. Plavba lodí společnosti Hurtigruten je prostě norskou klasikou a například zajížďka do Trollfjordu na Lofotech patří nezapomenutelné zážitky. Atmosféru časů připomínajících objevitelskou vášeň minulého století si připomenete na našich zájezdech na Lofoty a Vesterály nebo zájezdy s pozorováním Polární záře. Variantou je také individuální dovolená na klíč - zajistíme vám palubní lístky a hlavně vám poskytneme rady a informace, které se vám během putování v Norsku budou hodit.
Praktické informace pro pasažéry lodi najdete zde (anglicky).

1663833159-na-web-IMG-1356

LOFOTY - LETNÍ SLUNOVRAT ZA POLÁRNÍM KRUHEM


Nejkrásnější ostrovy severní polokoule. Zelené souostroví s unikátní přírodou severně od polárního kruhu. V létě zde stoupají teploty díky Golfskému proudu přes 20°C. Fenomén nezapadajícího Půlnočního Slunce.
K zážitkům patří plavba motorovým člunem do mořského kaňonu, atmosféra Vikingů, pláže s bílým pískem na pobřeží Atlantického oceánu, kouzelné rybářské vesničky (UNESCO) a úžasné vyhlídkové vrcholy.
Lokální gastronomie - ryby a další speciality.


Více informaci

1511554914-laponsko-foto008-large

LAPONSKO, NORSKO, FINSKO: LETNÍ KOUZLO SEVERSKÉ EXOTIKY


Skvosty nedotčené přírody, laponská tundra hrající všemi barvami. Zájezd do Norska, Finska a ke švédské hranici je unikátní příležitostí pro milovníky severské exotiky. Dostanete se k fjordům severního Atlantiku, dotknete se kultury Sámů - lovců sobů, užijete si atmosféru "Brány do Arktidy". Ač daleko za Polárním kruhem, díky Golfskému proudu zde v létě panuje polární den a teploty jsou příjemné.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.