Reine a Henningsvær - perly Lofot

06.12.2017 Zpět



Svými typickými skalnatými štíty vystupujícími přímo z vod Atlantického oceánu připomíná zpola zatopený hřbet pradávného ještěra odpočívajícího na dně moře.

Lofoty, ačkoli se nacházejí stovky kilometrů za polárním kruhem, jsou díky působení Golfského proudu teplotní anomálií. V zeměpisných šířkách stejných jako je Klondike nebo Yukon na Aljašce, jsou letní teploty na Lofotech v rozmezí 20°C a 25°C. Profil ostrovů však neumožňuje žádnou intenzivnější zemědělskou činnost, a tak se zde vše točí kolem ryb, rybolovu a rybářů.

Především na východní straně souostroví nalezneme řadu rybářských vesniček, které jsou jako korálky navěšené podél pobřeží Norského moře. Červené domky rybářů rorbu a sjøhus s pozadím skalnatých štítů, rybářské bárky a střídaní svěží zelené a modré barvy jsou typickým obrázkem Lofot. Mimochodem víte proč zrovna červená barva je nejčastější barvou lofotských příbytků? Pro turisty je tady lákavý příběh o tom, že na rybářská obydlí, povětšinou postavená na dřevěných kůlech zapuštěných přímo do mořského dna, byl jako ochranný nátěr používán olej z tresčích jater, který toto zbarvení způsobuje. Pravda je o něco prozaičtější. Na pevnině se především na švédské straně odedávna těžila železná ruda. Ingredience této suroviny byly nejlevnější součástí, která se přimíchávala jako barvivo do ochranných nátěrů.

Nejfotogeničtějšími rybářskými přístavy jsou Reine a Henningsvær. Reine se nachází v nejjižnější části souostroví Lofot na ostrově Moskenøy na břehu Reinefjordu. Z kouzelného přístavu vyplouvají malé výletní lodě například do osady Vinstad, která je přístupná pouze po moři a tudíž se zde nepotkáte s žádným projevem automobilového průmyslu. Vinstad je také ideálním výchozím místem pro pozorování fenoménu „půlnočního Slunce“. Asi hodinová nenáročná procházka vás přes malé sedlo zavede na západní rozsáhlou písečnou pláž. Tady si pak vybudujete své piknikové místečko a už se budete jen nerušeně kochat Sluncem, které se jakoby dotkne hladiny oceánu, aby začalo opět stoupat a pouštět se na další celodenní pouť oblohou. V zimním období je tato pláž stejně jako celé okolí Reine vyhledávaným místem k pozorování Polární záře – Aurora Borealis.

S maličko odlišnou atmosférou se setkáte v rybářské osadě Henningsvær. Nachází se na ostrově Austvågøy v relativní blízkosti centra Lofot – Svolværu. Henningsværský přístav má jedinečný tvar podkovy, díky své půvabnosti a křivolakosti přístavních uliček je také nazýván Benátkami Lofot. Přístav je sídlem několika sice malých, ale o to zajímavějších galerií. Najdete zde především díla a produkce místních umělců z celých Lofot. Rozhodně si však nenechejte ujít návštěvu vyhlášené rybí restaurace Fiskekrogen s výhledem přímo na fjord. Určitě si vyberete některou z místních specialit. Také Henningsvær je v zimních časech místem, kde lze s velkou pravděpodobností úspěšně pozorovat Polární záři.

Dovolená na Lofotech je vlajkovou lodí v nabídce poznávacích zájezdů naší cestovní kanceláře. Na Lofotech a také Vesterálech známe s nadsázkou každý kámen a věřte, že tyto ostrovy si zamilujete stejně jako my. Zájezd naleznete zde.

1663833159-na-web-IMG-1356

LOFOTY - LETNÍ SLUNOVRAT ZA POLÁRNÍM KRUHEM


Nejkrásnější ostrovy severní polokoule. Zelené souostroví s unikátní přírodou severně od polárního kruhu. V létě zde stoupají teploty díky Golfskému proudu přes 20°C. Fenomén nezapadajícího Půlnočního Slunce.
K zážitkům patří plavba motorovým člunem do mořského kaňonu, atmosféra Vikingů, pláže s bílým pískem na pobřeží Atlantického oceánu, kouzelné rybářské vesničky (UNESCO) a úžasné vyhlídkové vrcholy.
Lokální gastronomie - ryby a další speciality.


Více informaci

Certifikát zákonného pojištění    Kdo je Martin Pišťák     Přednášky o Norsku      Slevy      Pro firmy      Dárkový voucher

Obchodní podmínky   Garanční fond      Objev Finsko a Laponsko    GDPR, ochrana osobních údajů

Máte dotaz? Můžete nás rovnou kontaktovat telefonicky  +420 602 296 287

Copyright © 2014-2023 ViaMarpi s.r.o., vedená u Městského soudu v Praze, oddíl C, vložka 93563.  Všechna práva vyhrazena. Created by Zora Solution

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.